Onderzoek: Drie kwart voetbaltalenten traint op kunstgras

Nieuws, Blogs door Team NMC Bright

Utrecht, 2 maart 2015 – Clubs uit het Nederlandse topamateurvoetbal gebruiken massaal kunstgras om hun jeugdteams op te leiden. Inmiddels vindt bijna drie kwart van alle trainingen plaats op kunstgras. Natuurgras komt steeds minder voor. Zo’n 30% van de jeugdselectiespelers speelt zelfs alles op kunstgras, zowel trainingen als thuiswedstrijden. In de Topklasse is dit meer dan 50% van alle spelers. Dit staat in ons eerste onderzoek naar het gebruik van kunstgras in jeugdopleidingen van topamateurs dat NMC Bright in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam heeft uitgevoerd.

Het onderzoek onder selectieteams van 100 amateurclubs uit de Topklasse, Hoofdklasse en Eerste Klasse toont aan dat jonge, talentvolle voetballers massaal op kunstgras trainen. Dit geldt voor alle leeftijdscategorieën van A1 tot F1. Gemiddeld vindt 3 van de 4 trainingen plaats op kunstgras.

1 op de 3 velden is kunstgras
Inmiddels is 1 op de 3 velden bij de amateurclubs kunstgras. De velden zijn relatief jong; ongeveer de helft van deze kunstgrasvelden is in de afgelopen 4 jaar aangelegd. Clubs verwachten dat dit aantal de komende jaren toeneemt. Aangezien kunstgrasvelden aanzienlijk meer belasting aankunnen dan natuurgrasvelden (1500 om 250 uren per jaar) worden trainingen minder vaak afgelast en kan de jeugd meer trainingsuren maken. Een groot voordeel, aldus de verenigingen.

De Topklasse scoort hoog
Jeugdspelers in selectieteams van Topklasse amateurclubs werken hun trainingen vrijwel altijd af op kunstgras. Ruim 86% van alle trainingsactiviteiten vindt daar plaats op kunstgras. Landelijk ligt dit percentage op gemiddeld 72%. De thuiswedstrijden worden ook in meerderheid gespeeld op kunstgras.

De kunstgras-generatie
Onmiskenbaar is er een generatie talentvolle voetballers in opkomst die nauwelijks in aanraking komt met natuurgras. Zowel trainingen als wedstrijden vinden steeds vaker uitsluitend plaats op kunstgras. Zo’n 30% van de jeugdselectiespelers speelt alles op kunstgras, zowel alle trainingen als alle thuiswedstrijden. Alleen bij uitwedstrijden komen zij nog in aanraking met natuurgras. Dit betreft in de Topklasse zelfs meer dan 50% van alle jeugdselectiespelers.

Kunstgras heeft de toekomst
Ruim 79% van alle respondenten uit het topamateurvoetbal geeft aan dat kunstgras de toekomst heeft. Tegelijkertijd vindt 16% dat de jeugd het beste gebaat is bij alleen kunstgras. Een grote meerderheid (60%) geeft aan te geloven in een combinatie van natuur- en kunstgras waarbij de nadruk ligt op kunstgras.

Discussie op basis van feiten
NMC Bright heeft het onderzoek uitgevoerd om de discussie over kunstgras te voorzien van feiten. “Het gesprek gaat vaak gepaard met veel emotie en nostalgische gevoelens”, volgens Wouter Kuperus. “Daarnaast spitst de discussie zich toe op de 17 kunstgrasvelden in de Eredivisie en Jupiler League. Er is echter weinig bekend over het gebruik van kunstgras in de jeugdopleidingen van het topamateurvoetbal. Dit was voor ons aanleiding om samen met de Hogeschool van Amsterdam (afdeling SM&O) onderzoek te doen naar de feiten en cijfers”.

Discussie
“Deze feiten spreken duidelijke taal: het opleiden van talentvolle voetballers bij topamateurs vindt in ieder geval massaal op kunstgras plaats. Deze en andere feiten moeten inhoud geven aan de discussie over kunstgras”, aldus Wouter Kuperus van NMC Bright. “Ons vervolgonderzoek richt zich op de jeugdopleidingen van profclubs. Een interessante invalshoek is om de uitkomsten in verband te brengen met de discussie om wel of niet op natuurgras te spelen in de Eredivisie en Jupiler League. De professionele opleidingen zijn bedoeld als voorbereiding op een profcarrière. Als we in Nederland massaal opleiden op kunstgras terwijl we op het hoogste niveau moeten spelen op natuurgras, dan moeten we absoluut nadenken over beter beleid.”

Klik hier en hier voor mediaberichten naar aanleiding van het onderzoek.

In 2016 hebben we hetzelfde onderzoek uitgevoerd bij jeugdopleidingen in het betaald voetbal. Download hier dit onderzoek.