NMC Bright lanceert Leerklimaat Monitor Voetbal

Nieuws door Erik van Blits

Hoe meet je de kwaliteit van jeugdopleidingen? Er zijn verschillende manieren om als voetbalclub inzicht te krijgen in de kwaliteit van een jeugdopleiding. Het snelst – vaak te snel – wordt gekeken naar het competitieniveau van jeugdselectieteams. Ook doorstroom naar het betaald voetbal en 1e elftal is een indicator die iets zegt, maar lang niet alles.

Het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleiding heeft al een bredere kijk op de kwaliteit van jeugdopleidingen en is daarmee een goede graadmeter, maar nog niet volledig. Daarom introduceert NMC Bright de Leerklimaat Monitor. Een middel voor ambitieuze voetbalclubs om meer inzicht te krijgen in het leerklimaat in jeugdopleidingen.

Is er sprake van een optimaal leerklimaat?
Met speciaal ontwikkelde vragenlijsten worden spelers, ouders en trainers gevraagd hun mening te geven. Het onderzoek is gebaseerd op de vijf pijlers voor een optimaal lerende omgeving. Aan de hand van de uitkomsten wordt gericht advies gegeven om het leerklimaat te verbeteren en tot nog betere prestaties te komen.

Vele sportbonden en professionele jeugdopleidingen van voetbalclubs als Feyenoord, Ajax en AZ maakten gebruik van de Leerklimaat Monitor. Vanaf nu is de Leerklimaat Monitor ook beschikbaar voor ambitieuze voetbalclubs die hun jeugdopleiding naar een hoger plan willen tillen.