Honderd amateurclubs doorlopen Kwaliteit en Performance Programma!

Nieuws door Wouter Kuperus

De KNVB en NMC Bright introduceerden in het seizoen 2014/’15 het Kwaliteit & Performance Programma voor jeugdopleidingen. Doel van dit programma is om clubs de mogelijkheid te geven om hun jeugdopleiding te certificeren en te ondersteunen bij het ontwikkelen en verbeteren van de jeugdopleiding. We hebben gemerkt dat veel clubs hiervoor open staan en inmiddels is de grens van honderd deelnemende amateurverenigingen gepasseerd!

Een van de deelnemende clubs uit het seizoen 2017/’18 is HV&CV Cuick uit Den Haag met de status van Regionale Jeugdopleiding. Hoofd Opleiding Arjan de Wit: “Deelname aan het k&P Programma werd ons min of meer opgelegd door licentievoorwaarden, omdat ons eerste elftal in de Derde Divisie uitkomt. Aanvankelijk waren we sceptisch, maar dachten: baat het niet dan schaadt het niet. Uiteindelijk heeft het programma ons ontzettend veel opgeleverd. Door als club genoeg informatie aan te bieden, komen de mensen van de KNVB en NMC Bright goed voorbereid naar de club en kunnen zij de link leggen met hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat is wat mij betreft echt de kracht van het programma”.

Audit & Review
In het K&P Programma wordt onderscheid gemaakt tussen een audit en een review. In de audit worden sterke- en verbeterpunten in beeld gebracht waarbij oog is voor de identiteit, cultuur en ambities van de clubs. De audit si voor clubs een mogelijkheid de status van Lokale of Regionale Jeugdopleiding te verkrijgen. Voor de KNVB en NMC Bright biedt het kans om de club goed te leren kennen, zodat bij de volgende fase de club zo goed mogelijk geholpen kan worden. Deze fase wordt de review aangeboden, waarin het verbeteren van de jeugdopleiding centraal staat.

Loek Heijnen van SV Julian’31: “Met kundige specialisten hebben we concrete ideeen en aanknopingspunten gekregen voor onze vereniging. Wij hebben advies gekregen over het opstellen van een opleidingsvisie. Wat neem je hier allemaal in op en hoe ga je te werk bij het opstellen ervan. Daarbij hebben wij een idee besproken om de onderbouw anders in te richten. Kort gezegd willen we meer spelers meer en betere training geven. Dat werd goed ontvangen.”

Hercertificering van start
Inmiddels is in seizoen 2018/’19 de hercertificering door de KNVB en NMC Bright geintroduceerd. Een behaalde status blijft voor een periode van drie jaar geldig. Met een hercertificering kunnen clubs hun status verlengen. DVS’33 uit Ermelo is de eerste vereniging die dit traject heeft doorlopen en met succes de status van Regionale Jeugdopleiding voor die jaar heeft verlengd.

“Het is een goed meetmoment voor de club” vertelt Jack van Santen, Coordinator Opleiding bij DVS’33. “Je krijgt heel goed inzichtelijk waar je aan moet werken in de jeugdopleiding. We zijn ontzettend trots dat we in 2014/’15 een van de eerste clubs waren met de status Regionale Jeugdopleiding en als eerste amateurclub deze status mogen verlengen.”