Update Kwaliteit & Performance Programma betaald voetbal

Nieuws door Wouter Kuperus

Nu we alweer een aantal maanden onderweg zijn in het huidige voetbalseizoen is het tijd om terug te blikken, maar vooral ook vooruit te kijken naar de ontwikkelingen met betrekking tot het Kwaliteit & Performance Programma. Ook dit seizoen draait het programma in het betaald voetbal weer op volle toeren!

(Mocht je nog niet bekend zijn met het Kwaliteit & Performance Programma, dan kun je er hier alles over lezen).

Het programma

Alle  betaald voetbalclubs in Nederland (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie) met een jeugdopleiding worden jaarlijks onderworpen aan het Kwaliteit & Performance Programma. Alhoewel de opzet van het programma gelijk is aan dat van het amateurvoetbal, vind in het betaald voetbal de audit jaarlijks, en de review eens in de drie jaar plaats.

Waar de audit voornamelijk geldt als meetmoment (het toetsen van kwaliteitseisen) en het beter leren kennen van de club, focust de review zich op het inhoudelijk ontwikkelen en verbeteren van de jeugdopleiding. Binnen dit traject staat de identiteit, cultuur en visie van de club centraal en dit vormt dan ook de basis waarop alle adviezen en aanbevelingen worden gegeven.

De kick-off!

Vrijdag 16 november j.l. vond de jaarlijkse kick-off voor de audits plaats. Hierbij worden de clubs gevraagd zichzelf te evalueren op basis van de minimaal gestelde kwaliteitseisen per ambitieniveau. Deze zelfevaluatie vindt plaats in een speciaal ingerichte online evaluatieomgeving, waarna de evaluatie zal worden beoordeeld door consultants van NMC Bright in samenwerking met experts van de KNVB.

Voor de eerste seizoenshelft staan er reviews gepland bij de volgende clubs: FC Volendam, NAC Breda, Fortuna Sittard, Feyenoord en FC Utrecht.

Externe experts

Kwaliteit en expertise staat hoog in het vaandel bij de uitvoering van het K&P Programma. Daarom heeft NMC Bright een uitgebreid netwerk met experts die zij in kan zetten. Tijdens een review neemt NMC Bright dan ook altijd experts van buitenaf mee wiens expertise aansluit bij de te bespreken thema’s.

De experts die dit jaar bij de reviews aansluiten zijn:

  • Remco Oversier (Technisch directeur, NEC Nijmegen)
  • Alex Pastoor (Voetbaltrainer)
  • Koen Daerden (Technisch directeur jeugdopleidingen, KRC Genk)
  • Max Huiberts (Directeur voetbalzaken, AZ)
  • Merijn Zeeman (Sportief directeur, Lotto-Jumbo cycling)
  • Peter Bosz (Voetbaltrainer)
  • Stephan Hakkers (Specialist Dual Career, NOC*NSF)
  • Han Berger (RvC betaald Voetbal, KNVB)
  • Fred Rutten (Voetbaltrainer)