Hoe verloopt een Review in het betaald voetbal?

Nieuws door Nick Veenbrink

De Review is onderdeel van het Kwaliteit & Performance Programma en focust zich op het inhoudelijk ontwikkelen en verbeteren van de jeugdopleiding.

In het afgelopen half jaar hebben in het betaald voetbal de volgende Reviews plaatsgevonden: VVV Venlo, FC Volendam, NAC Breda, Fortuna Sittard en FC Utrecht; stuk voor stuk succesvolle en leerzame Reviews.

De Reviews zijn vooral bedoeld om clubs los te maken van de waan van de dag en een reflectiemoment te bieden. Een Review beslaat vaak anderhalve dag waarin verscheidene onderwerpen aan bod komen. “Het programma voor de Review stellen we gezamenlijk op en wij zoeken buiten de club de beste experts om op die thema’s te reflecteren. Daarbij geven we adviezen voor de lange termijn, maar kijken we ook naar de context die er nu is bij de club en hoe zij daar het beste op kunnen inspelen”, aldus Nick Veenbrink, consultant bij NMC Bright.

Om meer inzicht te geven in het verloop van een Review lichten we die van de jeugdopleiding van NAC Breda uit. Enkele maanden voorafgaand aan de Review wordt de club bezocht om samen met de club onderwerpen vast te stellen en een extern team van experts te verzamelen.

In het geval van NAC bestond de externe Reviewcommissie uit Teun Jacobs (Coördinator Voetbaltechnische Zaken, KNVB), Max Huiberts (Technisch Directeur, AZ), Koen Daerden (Technisch Directeur Jeugdopleiding, KRC Genk) en Nick Veenbrink (NMC Bright). Vanuit NAC Breda waren Hoofd Opleiding Eric Hellemons en Manager Opleiding Tim Gilissen (NAC Breda) vertegenwoordigd. Gedurende de anderhalve dag schuiven andere medewerkers van de NAC Breda opleiding aan, zoals jeugdtrainers, het hoofd jeugdscouting of directieleden.

De experts toonde zich onder de indruk van de voortgang die is geboekt in Breda. “In de afgelopen vier jaar zie ik een flinke groei van de NAC Jeugdopleiding. Nu is de club daarom ook toe aan de volgende stap op dat gebied. Essentieel is dat er van bovenaf, passend bij het NAC-DNA, continuïteit wordt gegeven aan het zelf opleiden van spelers. Het gaat uiteindelijk om een continue doorstroming van spelers” zegt Coördinator Voetbaltechnische Zaken van de KNVB, Teun Jacobs.

Uiteindelijke doel van de Review is dat er, middels allerlei werkvormen, wel de vertaalslag wordt gemaakt naar concrete ideeën en verbeterplannen voor de toekomst. “We hebben goede feedback gekregen en een aantal belangrijke handvatten die we kunnen gebruiken om de opleiding verder te verbeteren”, zegt Tim Gilissen, Hoofd Opleiding van NAC Breda. “Het is nu zaak om de volgende fase te bereiken. Die bestaat uit trainen en spelen op één complex, al ons talent binnenboord houden, een nog beter programma ontwikkelen en daardoor waarde creëren in NAC 1 door daar spelers op het veld te zien die voortkomen uit de jeugdopleiding”.

Bron: http://www.nac.nl/108/newsid/12871/Review-KNVB%3A-%E2%80%9CNAC-Jeugdopleiding-maakt-flinke-groei-door%E2%80%9D.html

Foto: Peter Diepstraten