Roemeense voetbalbond FRF gebruikt certificeringsmodel NMC Bright

Nieuws door Wouter Kuperus

De Roemeense voetbalbond FRF is in het seizoen 2018/2019 gestart met het certificeren van jeugdopleidingen met een certificeringsmodel ontwikkeld door NMC Bright. In de Liga 1 uitkomende clubs dienen, vanaf het seizoen 2020/2021, minimaal 60 van de 100 punten te scoren om de licentie te behouden om uit te komen in de hoogste divisie. Hiermee wil de FRF clubs stimuleren om meer te investeren in de eigen jeugdopleiding.

De wens om de kwaliteit van jeugdopleidingen in kaart te krijgen is door NMC Bright vertaald naar een framework voor het certificeren van alle clubs actief in het betaald voetbal. Het op maat gemaakte model is in lijn met de ambities zoals beschreven in het FRF strategic plan 2015-2020. Het draagt bij aan het continu verbeteren in het ontwikkelen van meer zelf opgeleide spelers bij eerste elftallen in Roemenië. Met het invoeren van het certificeringsmodel is er een ranking gecreëerd voor jeugdopleidingen in Roemenië. Hiermee worden clubs gestimuleerd om de volgende stap in de ontwikkeling van de jeugdopleiding te zetten.

De eerste ronde van de certificering heeft in het afgelopen seizoen plaats gevonden. Daaruit bleek dat er momenteel maar 5 clubs uitkomende in Liga 1 voldoen aan de norm. De komende jaren hebben de clubs de tijd om hun jeugdopleiding door te ontwikkelen en daarmee te voldoen aan de certificeringsnorm die geldt vanaf het seizoen 2020/2021. Er wordt onder andere beoordeeld op de domeinen strategie & filosofie, teams & spelers, technisch kader, ondersteunend kader, trainings- en wedstrijdprogramma, accommodatie en voorzieningen en resultaten.

Meer informatie hierover is te vinden via deze link en de resultaten en ranking zijn terug te vinden via deze link.