NMC Bright en HAN organiseren workshop herkennen en ontwikkelen van sporttalent
NMC Bright en de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (HAN) organiseren op vrijdag 17 april een workshop over het herkennen en ontwikkelen van sporttalent.
Er is in de sport veel aandacht voor en kennis over het ontwikkelen van talent. Maar kennis over het herkennen van talent blijft achter. Hoewel het ontwikkelen en herkennen van sporttalent onlosmakelijk met elkaar verbonden is, gaan we bij de workshop vooral in op talentherkenning. We nemen jullie graag mee in vragen als:
- Wat kenmerkt talentvolle sporters?
- Kun je deze kenmerken herkennen/ scouten en bij welke leeftijdsgroepen?
- Welke uitdagingen en beperkingen zijn er in de zoektocht naar talent? Bijvoorbeeld de invloed van het geboortemaandeffect, maturiteit.
- Hoe kunnen we wetenschappelijke inzichten (nog beter) vertalen naar de praktijk?
Complexe vragen met een minstens zo complex antwoord. Om iedereen die hier in de sport mee te maken heeft handvatten te bieden willen NMC Bright en de HAN een opleiding herkennen en ontwikkelen van sporttalent aanbieden waarbij de nadruk ligt op herkennen en scouten.
Door het organiseren van een workshop willen we deelnemers laten kennismaken met elementen die we in een opleiding (start oktober 2020) gaan aanbieden. De workshop deelt wetenschappelijke inzichten op het gebied van talentherkenning en gaat in op de praktische consequenties. We bieden de workshop gratis aan, omdat we vooral ook willen horen tegen welke uitdagingen deelnemers in de praktijk aanlopen met betrekking tot het scouten, herkennen en ontwikkelen van talent. Zo kunnen wij de opleiding beter toespitsen op wat de praktijk vraagt.
Voor wie
De workshop richt zich op jeugdscouts, jeugdtrainers, HO’s en beleidsbepalers die geïnteresseerd zijn in het thema. De inhoud van de workshop is afgestemd op jeugdvoetbal, maar tevens toegankelijk voor mensen uit andere sporten.
Door wie
De workshop staat onder leiding van onderzoekers, adviseurs en ervaringsdeskundigen op het gebied van talentherkenning.
- Sebastiaan Platvoet is onderzoeker en hoofddocent Sport & Talent bij de HAN
- Jos van Dijk is inspanningsfysioloog en bewegingswetenschapper die onder meer werkzaam is geweest in de staf van Louis van Gaal bij Bayern Munchen, Manchester United en het Nederlands elftal
- Nick Veenbrink is consultant bij NMC Bright en heeft clubs en bonden in diverse sporten begeleid als procesbegeleider en adviseur op vraagstukken over talentherkenning en -ontwikkeling.
- Mirelle van Rijbroek is specialist op het gebied van talentherkenning en momenteel werkzaam bij US Soccer als eindverantwoordelijk talentidentificatie bij de nationale teams (onder voorbehoud)
Workshop herkennen en ontwikkelen van sporttalent
We bieden de workshop op vrijdag 17 april twee keer aan.
- 📅 Optie 1: vrijdag 17 april 2020 15:00 – 18:00 ➡ VOL
- 📅 Optie 2: vrijdag 17 april 2020 19:00 – 22:00 ➡ VOL
- 🚩 NMC Bright (Ringwade 33, Nieuwegein)
- 🆓 gratis
- ⚽ jeugdscouts, jeugdtrainers, HO’s, beleidsbepalers
Over de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN)
De HAN University of Applied Sciences leidt meer dan 35.000 studenten op en heeft ruim 3.700 medewerkers. Onderdeel van de HAN is het Lectoraat Herkennen en Ontwikkelen van Sporttalent. Het doel van het lectoraat is het verbeteren van de processen rondom een sportief talent. Het lectoraat wil er achter komen hoe je talent het beste kunt herkennen en eenmaal herkend, op de juiste manier kunt begeleiden. We stellen daarbij de volgende vragen:
- Waar herken je een sportief talent aan?
- Welke factoren beïnvloeden de ontwikkeling van talent?
- Wat is de beste omgeving voor een talent
- Welk programma kun je een kind met bovenmatig sportief talent het beste aanbieden?
Om de centrale vragen te beantwoorden is onderzoek nodig. Hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek met een duidelijke vertaalslag naar het onderwijs en het werkveld.