Good Practice HSC ’21: Talentenpool voor betere doorstroming naar seniorenselecties

Good practices door Harm Zeinstra

In het seizoen 2019/20 deed HSC’21 mee aan het Kwaliteit en Performance Programma. De club heeft rond 800 leden en meerdere jeugd selectieteams spelen op divisieniveau. Het eerste elftal speelt al enkele jaren in de 3e divisie. HSC’21 heeft door deelname aan het K&P Programma de eigen jeugdopleiding verder ontwikkeld. De club heeft de status van Lokale Jeugdopleiding bemachtigd en de Talentenpool van HSC’21 is toegekend als ‘Good Practice’.

De Good Practice van HSC’21:

De club heeft een ‘Talentenpool’ die dient als extra stimulans voor spelers die aangemerkt worden als ‘high potential’. Dit is een pool met  ongeveer 20 spelers uit O15/O17/O19 en O21 waarvan verwacht wordt dat ze op termijn basisspeler kunnen worden van het eerste elftal. Voor deze selecte groep zijn er extra momenten voor theoretische scholing via video-analyses, extra besprekingen en lezingen/workshops op bepaalde thema’s. Ook is er een extra programma samengesteld met fysieke trainingen en (oefen)wedstrijden (O21 en O23), een regionale competitie en deelname aan de bekercompetitie. Jeugdtrainers krijgen de mogelijkheid om tijdens de trainingen en wedstrijden de hoofdtrainer te assisteren. Het extra begeleiden bij HSC’21 draagt bij aan het doorstromen van eigen jeugd. Het in de derde divisie uitkomende eerste elftal bestaat namelijk al jarenlang uit minimaal 40% eigen jeugd.

Het onderscheidende element van de Good Practice van HSC ’21:

De extra aandacht voor ’high potentials’ uit de eigen jeugdopleiding van HSC’21 zorgt voor een structurele doorstroming richting het eerste team. Door jeugdtrainers te laten meelopen met ervaren trainers bij zowel trainingen als wedstrijden van de ’Talentenpool’, ontwikkelen zij zich ook sneller en beter. Het extra begeleiden gebeurt al meerdere jaren en is geborgd in het (jeugd)beleid van de club. Hiermee draagt het bij aan het beter opleiden van (meer) jeugdspelers binnen de club. Tevens is het aan te prijzen dat het concept van de Talentenpool wordt gedeeld met andere verenigingen zoals DETO (Vriezenveen) en in Trainersmagazine

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!