Good Practice Quick Boys: de Dirk Kuyt Voetbalschool

Good practices door Harm Zeinstra

In het seizoen 2018/19 nam K.v.v. Quick Boys deel aan het Kwaliteit en Performance Programma van de KNVB. De club heeft ruim 2300 leden en de jeugd selectieteams spelen allen op divisie niveau. Het eerste elftal speelt na de promotie in 2018/19 in de 2e divisie. Door middel van het K&P Programma heeft K.v.v. Quick Boys zichzelf als doel gesteld om de eigen jeugdopleiding verder te ontwikkelen. De club heeft de status van Regionale Jeugdopleiding behaald en tevens is de Dirk Kuyt Voetbalschool bekroond met de toekenning als ‘Good Practice’.

De Good Practice van K.v.v. Quick Boys:

De Dirk Kuyt Voetbalschool (DKVS) is door Quick Boys gestart in 2007. Tot aan de O15-jeugdteams krijgen alle niet-selectiespelers wekelijks extra techniektraining. De spelers kunnen gratis meetrainen en kunnen zelfs hun vriendjes en vriendinnetjes meenemen om mee te trainen. De techniektraining van de DKVS is een derde vrijwillig trainingsmoment in de week. Quick Boys grijpt dit moment aan voor interne scouting. Welke spelers komen altijd opdraven en leren snel? Deze spelers worden vervolgens nauwkeurig gemonitord en komen in aanmerking om mee te trainen bij selectieteams. Hierdoor zijn er al enkele spelers vanuit recreatieve teams in beeld gekomen die door zijn gestroomd richting selectieteams. Studenten van het ROC/CIOS lopen stage tijdens de techniektrainingen. Quick Boys ontdekt zo talentvolle trainers en werft op deze manier nieuwe kaderleden.

Het onderscheidende element van de Good Practice van K.v.v. Quick Boys

Zowel leden als niet-leden tot O15 mogen gratis deelnemen aan de techniektrainingen van de DKVS. Ieder jeugdlid kan zich op deze manier verder ontwikkelen. Daarnaast gebruikt Quick Boys de techniektrainingen voor interne scouting. Zo krijgen niet-selectiespelers meer kans om door te stromen naar selectieteams. De club gebruikt de techniektrainingen ook om trainers en stagiaires te begeleiden en op te leiden binnen haar eigen visie.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!