Good Practice sc Buitenveldert: beleid op gemengd voetbal

Good practices door Harm Zeinstra

In het seizoen 2019/20 heeft sc Buitenveldert succesvol deelgenomen aan het Kwaliteit en Performance Programma. De club heeft rond 1350 leden en meerdere jeugd selectieteams spelen op divisieniveau. Het eerste elftal heren speelt al enkele jaren in de 2e of 3klasse. Dames 1 speelde de afgelopen jaren op Top- en Hoofdklasse niveau. Sc Buitenveldert wil middels deelname aan het K&P Programma de eigen jeugdopleiding verder ontwikkelen. Met behulp van interne en externe kennis heeft sc Buitenveldert haar opleidingsvisie en -programma verder ontwikkeld. De club heeft de status van Regionale Jeugdopleiding behaald en is bekroond met de toekenning van een ‘Good Practice’.

De Good Practice van sc Buitenveldert:

Sc Buitenveldert heeft naast een grote jongensafdeling ook een grote meidenafdeling binnen de jeugdopleiding. Onderdeel daarvan is dat de meest talentvolle meisjes structureel de mogelijkheid krijgen om zich extra te ontwikkelen binnen de jongens selectieteams. Deze teams komen al jarenlang uit op landelijk divisieniveau.

Sc Buitenveldert geeft dit structuur door vanaf 5/6 jaar gemengd te trainen en spelen om zo voldoende weerstand te bieden en bovenmatig talent te identificeren. Ook wordt er aandacht besteed aan de kwaliteit en ontwikkeling van de trainers in de meidenafdeling. Dit beleid is inmiddels cultuur binnen de vereniging geworden.

Door deze aanpak van sc Buitenveldert zijn er al meerdere meiden doorgestroomd naar BVO’s en nationale teams. Ook komt Dames 1 al jarenlang uit op Top- en Hoofdklasse niveau.

Het onderscheidende element van de Good Practice van sc Buitenveldert:

Sc Buitenveldert heeft een goed geborgd en breed gedragen beleid omtrent gemengd voetbal en meidenvoetbal. Door talentvolle meiden structureel de kans te geven binnen de jeugdteams op divisieniveau geeft de club maximaal aandacht aan het ontwikkelen van ieders talent. Dit heeft de afgelopen jaren binnen de jeugdopleiding tot meerdere resultaten geleid. Diverse jeugdteams komen structureel uit op landelijk divisieniveau en er is een hoge doorstroming naar BVO’s en nationale meidenteams. Hiermee draagt het bij aan het beter opleiden van (meer) jeugdspelers binnen de club.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!