Good Practice HBS Craeyenhout: breed motorisch opleiden voor verbeterde voetbalprestaties

Good practices door Team NMC Bright

HBS Craeyenhout is officieel in het bezit van een Good Practice. Spelers van de jongste jeugdteams worden op de club breed-motorisch opgeleid door verschillende specialisten. In seizoen 2019/2020 heeft HBS Craeyenhout voor de tweede keer deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. Met de ambitie om de status van Regionale Jeugdopleiding te verlengen, is de club tijdens deelname bekroond met de toekenning van een Good Practice!

De Good Practice van HBS Craeyenhout

Breed motorisch opleiden heeft bij HBS Craeyenhout een grote impact op het ontwikkelen van de jeugdspelers. In de leeftijdscategorieën O8 t/m O10 wordt er gewerkt met de volgende drie doelstellingen:

  • Balans en duelkracht verbeteren: het bewustzijn van de eigen kracht en de proprioceptie (vermogen om prikkels van de omgeving en het eigen lichaam waar te nemen) t.o.v. de tegenstander helpen de voetballer duels te winnen.
  • Agressiebeheersing: spelers leren agressie te beheersen, bijvoorbeeld door het toepassen van stoei-vormen.
  • Rompstabiliteit verbeteren: door verschillende dynamische vormen wordt de beweeglijkheid en stabiliteit van het lichaam verbeterd.

Samen met Sportmindz biedt HBS Craeyenhout een multisport-programma aan voor het ontwikkelen van de motorische vaardigheden van jeugdspelers. De club heeft met twee kinderartsen aan de start van het programma ouderbijeenkomsten georganiseerd om uit te leggen hoe waardevol het programma is.

Het onderscheidende element van de Good Practice

HBS Craeyenhout onderscheidt zich door samen met de kennis en kunde van specialisten haar jongste jeugd breed-motorisch op te leiden. Met de specialisten wordt regelmatig overlegd wat werkt in de praktijk. Het programma wordt bijgesteld wanneer dit nodig is. De manier waarop de kinderen breed-motorisch worden opgeleid, het constant monitoren en waar nodig wijzigen van het programma is een waardevolle en onderscheidende verbetering van de jeugdopleiding van HBS Craeyenhout.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!