Good Practice AFC: meer perspectief voor jeugd met Zaterdag 1.

Good practices door Harm Zeinstra

Het Amsterdamse AFC is in het bezit van een Good Practice. Het hoogste zaterdagelftal is van een recreatief naar een prestatief team gewijzigd, waarbij de selectie alleen uit spelers met een AFC verleden bestaat. AFC nam voor de tweede keer deel aan het Kwaliteit & Performance Programma met de ambitie om wederom de status van Regionale Jeugdopleiding te behalen. De club is door de auditcommissie beloond met de toekenning van Good Practice!

De Good Practice van AFC

In 2015 heeft AFC gekozen om het eerste zaterdagelftal een prestatief karakter te geven. De selectie bestaat alleen uit spelers die van AFC afkomstig zijn of een AFC-verleden hebben. Deze eis geldt ook voor de staf van het team. Het doel is om spelers langer aan AFC te binden en te zorgen voor een opstap of vangnet voor het op zondag uitkomende eerste elftal. Het eerste zaterdagelftal geeft meer perspectief op doorstroming naar een prestatief elftal voor de jeugdspelers van AFC. Sinds de wijziging in 2015 is het team twee keer kampioen geworden. Inmiddels is het een stabiele eersteklasser. AFC is erin geslaagd om in dit proces recht te doen aan haar missie, namelijk leden langer aan de club te blijven binden.

Het onderscheidende element van de Good Practice

AFC is het gelukt om met behoud van de eigen cultuur een prestatief elftal te bouwen waar alleen spelers met een AFC-achtergrond in uitkomen. Het eerste zaterdagelftal dient als springplank voor het eerste zondagelftal dat uitkomt in de tweede divisie. Jeugdspelers krijgen langer de kans om zich te ontwikkelen en in de kijker te spelen in het eerste zaterdagelftal. Dit biedt hen perspectief op doorstroming naar zondag. Een ander voordeel is dat spelers langer verbonden blijven aan de club op een leeftijd waarop ze makkelijk de stap kunnen maken naar een andere club.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!