Update vanuit Bonaire: Programma Voetbalontwikkeling blijft ontwikkelen

Nieuws door Team NMC Bright

NMC Bright heeft samen met de KNVB, de FFB (Bonairiaanse voetbalbond) en het Ministerie van VWS het Programma Voetbalontwikkeling gelanceerd op Bonaire. Het programma, waar de KNVB penvoerder van is, loopt officieel sinds januari 2020. Ondanks de COVID-19 pandemie is er flinke progressie geboekt. Zo is er een programmamedewerker aangesteld, worden coaches opgeleid en krijgen clubs een eigen thuisbasis.

NMC Bright heeft samen met de FFB en KNVB een sollicitatieprocedure begeleid voor het aanstellen van een fulltime programmamedewerker. Door deze aanstelling wint het programma aan lokale slagkracht. Daarnaast geeft het de FFB meer daadkracht om te professionaliseren en activiteiten voor kinderen en competities te organiseren. Voorbeelden van activiteiten zijn een succesvol zomerkamp met zeker 100 kinderen per dag en wekelijkse voetbalactiviteiten voor kinderen op de naschoolse opvang. De programmamedewerker ontlast ook het bestuur, bestaande uit vrijwilligers, van operationele taken.

Voor de scholing op het eiland is er twee keer een KNVB-docent voor langere tijd op het eiland verbleven. Deze KNVB-docent leidt coaches op volgens Concacaf-normen en het KNVB Worldcoaches programma. Naast een programmamedewerker zijn er drie parttime ‘coach educators’ aangesteld die coaches in de praktijk bij clubs begeleiden. Dit vergroot het leereffect van de opleidingen.

Samen met het minsterie en Openbaar Lichaam Bonaire wordt er momenteel gewerkt aan een project om clubs een thuisbasis te geven waar dit nu niet het geval is. De meeste clubs delen nu kunstgrasvelden en hebben geen clubhuis of vergelijkbare faciliteiten. Door clubs een thuisbasis te geven worden zij steeds meer een sociale ontmoetingsplaats.

Wil je meer weten over het Voetbalontwikkeling programma van Bonaire? Lees er hier en hier meer over of neem contact op!