Good Practice JVOZ: veelzijdig opleiden met zaalvoetbal.

Good practices door Team NMC Bright

Het Zeeuwse JVOZ is officieel in het bezit van een Good Practice. Met de samenwerking tussen veldvoetbal en zaalvoetbal onderscheidt de jeugdopleiding zich van andere opleidingen en krijgt het opleiden een waardevolle impuls. In seizoen 2019/2020 nam JVOZ voor de tweede keer deel aan het Kwaliteit & Performance Programma. Tijdens het hercertificeren heeft de club de ambitie uitgesproken om wederom de status Regionale Jeugdopleiding te behalen. In het programma is JVOZ bekroond met de toekenning van een Good Practice!

De Good Practice van JVOZ

Sinds 2018 werkt JVOZ samen met zaalvoetbalvereniging Groene Ster Vlissingen. Door veld- en zaalvoetbal te combineren wordt de jeugd veelzijdiger opgeleid. Het verschil in ondergrond en de andere speelstijl zorgen voor gedifferentieerde trainingen. Spelers ontwikkelen zich hierdoor beter, aldus de club.

Deze manier van trainen leidt automatisch tot meer aandacht voor zowel tactische spelprincipes als voetbaltechnische vaardigheden. Een spelprincipe zoals ‘diepte voor breedte’ en de teamfunctie ‘omschakelen’ illustreren dit. Het spelprincipe en de teamfunctie komen zowel in de zaal als in het veld tot uiting, echter is er een groot verschil in dynamiek tussen veld- en zaalvoetbal. Dit verschil in dynamiek stimuleert de ontwikkeling.

In de praktijk betekent deze samenwerking dat er per seizoen acht veldtrainingen vervangen zijn door acht zaaltrainingen. In de zaal krijgen de JVOZ-spelers trainingen van gediplomeerde zaalvoetbaltrainers en spelers van het eerste team van Groene Ster Vlissingen, dat uitkomt in de Eredivisie. Vanaf seizoen 2020/2021 gaat JVOZ nog intensiever samenwerken met Groene Ster Vlissingen door met de O13/O14 spelers deel te nemen aan de nieuwe O15-zaalcompetitie in Zeeland.

Het onderscheidende element van de Good Practice

JVOZ onderscheidt zich als opleiding door spelers zowel veld- als zaaltrainingen aan te bieden. De club stimuleert daarmee de ontwikkeling van spelers. Onderzoek toont aan dat gedifferentieerd trainen spelers beter en breder ontwikkelt. Door te trainen op verschillende ondergronden, gebruik te maken van de wisselende dynamiek tussen veld- en zaalvoetbal en training te krijgen van zowel veld- als zaaltrainers, daagt JVOZ haar spelers continu uit om beter te worden. De technische, tactische, fysieke en mentale ontwikkeling krijgt in de samenwerking tussen JVOZ en Groene Ster Vlissingen een sterke impuls. Tevens leidt het tot meer en bredere talentontwikkeling in Zeeland.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!