Good Practice vv UNA: breed motorisch opleiden van jeugdspelers

Good practices door Team NMC Bright

Het Veldhovense vv UNA is sinds kort in het bezit van een Good Practice. De club focust zich op het ontwikkelen van de motorische vaardigheden van hun jeugdspelers. In seizoen 2019/2020 nam vv UNA voor de tweede keer deel aan het Kwaliteit & Performance Programma. Met de deelname is het hercertificeren geslaagd en is wederom de status van Regionale Jeugdopleiding bemachtigd. Tijdens deze tweede deelname is de club ook beloond met de toekenning van een Good Practice!

De Good Practice van vv UNA

Met het Athletic Skills Model als uitgangspunt wil vv UNA dat hun spelers zich motorisch breder ontwikkelen en minder snel blessures krijgen. Er wordt gekeken naar de periodes waarin spelers sensitief zijn voor bepaalde grondvormen van bewegen. Dit doet de club door te meten wat de biologische leeftijd van de spelers is. Met de meetgegevens en sensitieve periodes in hun achterhoofd bieden trainers oefenvormen aan die de motorische vaardigheden ontwikkelen. Vanuit de club worden trainers geïnformeerd over welke grondvormen van bewegen ervoor zorgen dat de motorische vaardigheden worden ontwikkeld. De oefenvormen zijn minimaal twee keer per week onderdeel van de training. De aandacht gaat uit naar het loop- en coördinatievermogen, trainen op verschillende ondergronden en trainen met verschillende materialen.

Het onderscheidende element van de Good Practice

Bij vv UNA gaat er wekelijks aandacht uit naar het breed motorisch opleiden van de jeugdspelers. Meerdere keren per jaar worden spelers gemeten en gewogen om de lichamelijke ontwikkeling inzichtelijk te hebben. De meetgegevens worden gebruikt om de juiste oefenvormen aan te bieden. De kennis en kunde van trainers en fysiotherapeuten zorgt ervoor dat breed motorisch opleiden geïntegreerd is in de jeugdopleiding.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!