Voetballen in Corona-tijd!

Blogs door Team NMC Bright

De bijzondere omstandigheden van de afgelopen maanden laten zien dat verenigingen hun uiterste best doen om hun leden te laten voetballen. Bestuursleden, technisch coördinatoren, trainers, spelers, vrijwilligers en ouders komen nog steeds met creatieve en waardevolle initiatieven om de bal te laten rollen. Een grote uitdaging om spelers, trainers en ouders gemotiveerd en betrokken te houden in deze periode. In dit artikel laten we vijf manieren zien hoe clubs hun jeugdspelers met veel plezier laten voetballen.

Footgolf bij RKsv DoCos

Wel eens footgolf gespeeld? Rksv DoCos uit Leiden in ieder geval wel. Een mooie manier waarmee spelers met veel plezier werken aan hun traptechniek. Is er geen footgolfbaan in de beurt, is dit een mooie periode om met spelers de mouwen op stropen. Pak een schep, neem een aantal emmers mee en graaf op verschillende plekken op het terrein een gat waarin je de emmer plaatst. Footgolfbaan klaar! Geen behoefte aan een gat graven? Gebruik de verschillende goals, een kliko en bijvoorbeeld de cirkel van de 16 als ‘hole’ en je geïmproviseerde footgolfbaan is ready-to-go.

Voetbalkampen

In elke regio gaat er geen vakantie meer voorbij zonder voetbalkamp. Waar de weekenden normaal gesproken volgepland zijn met competitiewedstrijden, is dat nu zonder competitie niet meer het geval. De tijd en ruimte heeft RKHVV uit Huissen gebruikt om in het weekend een voetbal 2-daagse te organiseren. Op deze manier geeft de club de spelers de mogelijkheid om nog steeds veel te voetballen en samen met hun team- en clubgenoten plezier te hebben.

KNVB Goalmaster toernooi

Een team van vijf spelers krijgt zeven spelvormen voorgeschoteld in circuitvorm. De spelvormen zijn onder andere 4v4, 1v1 en een shoot-out. Er kunnen tot 80 spelers meedoen en het toernooi is geschikt voor zowel pupillen als junioren. Via de KNVB-website lees je hoe jij op jouw vereniging dit toernooi organiseert.

Onderlinge wedstrijden

De tijd en ruimte die is vrijgekomen door het wegvallen van competitiewedstrijden biedt dus ook mogelijkheden. Zo heeft DHC uit Delft een toernooi georganiseerd voor hun jeugdleden. Ter ere van een verenigingsman in hart en nieren is het toernooi omgedoopt tot het Dick Schreuders-toernooi. Be Quick 1887 uit Haren heeft met de Be Quick 1887 Cup een schema uitgewerkt waarin onderlinge wedstrijden worden georganiseerd. Voor dit soort activiteiten zijn meerdere wedstrijdvormen in te zetten. Via deze link geeft de KNVB inspiratie om verschillende wedstrijdvormen te gebruiken.

Mixen van teams

Naast het aanbieden van onderlinge wedstrijden is er nog een manier om (de ontwikkeling van) de jeugdspelers te blijven stimuleren. HV&CV Quick uit Den Haag heeft op twee manieren een variant op wedstrijden toegepast. In de eerste weken van het nieuwe seizoen heeft de vereniging tijdelijk nieuwe teams samengesteld bestaande uit zowel selectie- als recreatieve spelers. Hierna hebben de oorspronkelijke teams wedstrijden gespeeld tegen teams uit zowel de eigen als de andere leeftijdscategorieën. Om de strijd gelijk op de laten gaan heeft de vereniging de handicap-gedachte uit de golf geleend. Als voorbeeld kan JO15 spelen tegen JO19 waarbij de JO15 begint met een 3-0 voorsprong.