NMC Bright en HAN lanceren opleidingen Talentherkenning in Sport

Nieuws door Team NMC Bright

Sportadviesbureau NMC Bright en de HAN University of Applied Sciences bundelen de krachten om opleidingen aan te bieden gericht op talentherkenning in sport. De eerste online opleiding start in februari 2021. 

Een van de initiatiefnemers is Sebastiaan Platvoet, Hoofddocent/Onderzoeker Talentherkenning en -ontwikkeling bij de HAN, die recent zijn Ph.D behaalde met een promotieonderzoek naar talentherkenning. Sebastiaan is aanjager in het ontwikkelen van de opleidingen: “Er is in de wetenschap veel kennis beschikbaar die nog (te) weinig wordt toegepast. Met deze opleiding willen we een brug slaan tussen wetenschap en praktijk en daarmee de kwaliteit van talentherkenning in de sport verbeteren. Door de samenwerking met NMC Bright maken we een hele concrete vertaalslag naar het beleid van sportorganisaties in de praktijk”.

De opleiding wordt aangeboden op drie niveaus: Basic, Advanced en Expert en is toegankelijk voor mensen uit alle sporten. Nick Veenbrink, initiatiefnemer vanuit NMC Bright, licht het verschil toe: “De Basic opleiding is geschikt voor iedereen die zijn of haar basiskennis op het gebied van talentherkenning in sport wil verrijken. We helpen deelnemers om het herkennen van talent binnen hun eigen sport(vereniging) te verbeteren. Talent dient daarbij breed opgevat te worden; in de kern draait het om alle kinderen meer mogelijkheden te bieden. De Basic opleiding heeft een studiebelasting van 20 uur en vindt volledig online plaats”.

“In de Advanced opleiding gaan we meer de diepte in. De Advanced opleiding is met name geschikt voor professionals of mensen die al een basiskennis hebben op het gebied van talentherkenning in sport. Door middel van casussen en opdrachten gaan deelnemers wetenschappelijke inzichten toepassen in hun eigen context. We komen 4 keer 5 uur bij elkaar en gaan echt toewerken naar structurele verbetering voor sporters in de leeftijd van 6 tot ongeveer 15 jaar”.

“Met de Expert opleiding hebben we voor ogen dat leidinggevende professionals hun visie op talentherkenning en -ontwikkeling verdiepen door met en van andere deelnemers te leren. Speciaal ook staan we stil bij wat het van je vraagt om verandering te realiseren in een sportorganisatie. Deelnemers gaan via de opleiding het beleid van hun organisatie analyseren. Met deze analyse worden nieuwe ideeën ontwikkeld en toegepast. Om dit te bewerkstelligen zullen ook nationale en internationale experts gastcolleges verzorgen”.

Sebastiaan Platvoet: “Ons doel met de opleidingen is het verbeteren van de processen rondom sportief talent. De mogelijkheden die er liggen moeten we meer benutten. We hopen veel mensen die met jonge sporters werken te bereiken met onze opleidingen om gezamenlijk het herkennen en daarmee ook ontwikkelen van talent te verbeteren”.

Wil je het opleidingsaanbod bekijken of je vast inschrijven voor een opleiding? Kijk dan op www.talentherkenninginsport.nl