Waarom talent herkennen juist niet alleen relevant is voor topsport

Blogs door Wouter Kuperus

Samen met de HAN biedt NMC Bright opleidingen Talentherkenning in sport aan. De ambitie die we hebben met de opleidingen sluit naadloos aan bij de missie van ons bedrijf en de HAN. Die missie luidt: de kwaliteit van talentherkenning en -ontwikkeling in de sport verbeteren. We zijn enorm trots dat we de eerste Basic- en Advanced-opleiding succesvol hebben afgerond. Waarom succesvol? Omdat de deelnemers met diverse achtergronden ons veel positieve feedback teruggaven. Deelnemers zoals trainers uit handbal, voetbal, hockey, basketbal, volleybal en klimmen, hoofden opleiding, beleidsmedewerkers sport bij gemeenten, buurtsportcoaches en scouts. In dit artikel lees je waarom talent herkennen relevant is voor mensen met verschillende achtergronden in de sport en lees je over hun en onze ervaringen.

Talent kent een unieke route

Talent dat is toch voor de happy few? Die ene die zo opvalt omdat hij of zij zoveel scoort, de snelste is, de beste acties toont? Bij het woord talent denk je snel aan topsport, maar dat is één van de vele dingen die je leert in de opleiding: talent laat zich moeilijk definiëren en de route die talent aflegt is uniek. Alle sporters beginnen, in Nederland tenminste, tenslotte bij een (amateur)vereniging. De ontwikkeling van talent is een langdurig proces dat al op jonge leeftijd begint. Al betekent dat niet dat jong selecteren daarom aan te raden is. Of zoals gastdocent Bastiaan Riemersma, hoofd opleiding Willem II, in de opleiding zei: “We starten met ontwikkelen om vervolgens te herkennen”.

Herkennen vs. selecteren

Talent herkennen en talenten selecteren wordt regelmatig verward. Selecteren is een onderdeel van talentherkenning, maar zoals je in deze en deze artikelen hebt kunnen lezen gaat dit gepaard met veel valkuilen en gebeurt dat vaak te vroeg. Met de opleiding zorgen we ervoor dat processen van talent selecteren verbeteren en dat deelnemers vanuit een breder perspectief gaan nadenken over talent. En door de selectie te verbeteren voorkomen we ook deselectie en daarmee vroegtijdig uitval. Talentherkenning vindt niet alleen plaats wanneer we sporters selecteren voor een topsport omgeving, maar in alle sportomgevingen en zelfs in het onderwijs en in de wijk. De meest succesvolle systemen zijn die waarin we kinderen mogelijkheden bieden in plaats van kinderen uitsluiten. Daarom zijn deze opleidingen ook geschikt voor zowel docenten bewegingsonderwijs, buurtsportcoaches als professionele scouts en trainers/coaches.

Ervaringen van de deelnemers

Lees hieronder enkele opmerkingen van deelnemers aan de opleiding die dit punt onderstrepen:

“Een goede opleiding die inspireert en activeert. Er wordt een actieve houding verwacht en het resultaat is een verbeterplan voor je eigen organisatie.
Toepasbaar op elk niveau met als uitgangspunt dat ieder sportend kind recht heeft op
optimale begeleiding om zijn/haar talenten te ontwikkelen.”

Wanneer professionals in de sport nog bewuster en concreter de identificatie, monitoring en  ontwikkeling van jeugdige sporters willen laten plaats vinden is het een absolute aanrader  de opleiding Talentherkenning in Sport te volgen.”

We zijn trots dat we zoveel goede reacties hebben mogen ontvangen. De Basic-opleiding kreeg een waardering van een 8,9 en de Advanced-opleiding een 9,1. Nog geen 10, daar streven we naar, en uiteraard verwerken we de waardevolle feedback van de eerste deelnemers, zodat onze opleidingen nog beter worden!

Wil jij meer informatie vinden of deelnemen aan een opleiding Talentherkenning in sport? Kijk dan op www.talentherkenninginsport.nl