Waarom Hoogeveen een bijzondere voetbalstad is

Nieuws door Harm Zeinstra

Eigenlijk is er niet één, maar zijn er drie redenen waarom Hoogeveen een bijzondere voetbalstad is. Zowel HZVV, vv de Weide als vv Hoogeveen (alle drie uit Hoogeveen) hebben succesvol deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. Hiermee hebben zij hun jeugdopleiding verder ontwikkeld en hebben ze de jeugd in Hoogeveen verbeterde voorwaarden gegeven om zichzelf te ontwikkelen.

HZVV – Van Lokale naar Regionale Jeugdopleiding

HZVV heeft in 2016 voor de eerste keer deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. Via een Audit en de Review heeft de vereniging de status Lokale Jeugdopleiding behaald. In 2020/2021 heeft de club voor een tweede keer deelgenomen met als ambitie het behalen van de status Regionale Jeugdopleiding. Tijdens de online audit werd duidelijk dat HZVV in de afgelopen jaren mooie ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Bijvoorbeeld met de professionele aanstelling van Hoofd Opleiding Jeffrey Snijder. Na de Audit is HZVV daadkrachtig aan de slag gegaan met de verbeterpunten. Dit heeft de vereniging zo goed gedaan dat zij status hebben behaald van Regionale Jeugdopleiding.

vv De Weide – Lokale Jeugdopleiding

Ook vv de Weide heeft deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. In februari 2019 heeft er op de club een Audit plaats gevonden. Hieruit bleek dat vv de Weide een jonge, ambitieuze vereniging is die de afgelopen jaren snel is gegroeid. Dit leverde zowel grote kansen als enkele uitdagingen op voor de vereniging. Tijdens de Review stond het thema ‘Visie op (leren) voetballen’ centraal. De centrale vraag tijdens de Review was: ‘hoe kijk je als vv de Weide naar voetbal, en hoe maak je dat vervolgens leerbaar vanaf O8 t/m het eerste elftal?’ Met behulp van externe experts van MVV Alcides werd het een zeer leerzame avond. vv De Weide is vervolgens zelf verder aan de slag gegaan en is daarbij tot een mooie visie op voetballen gekomen voor de gehele vereniging. Dit heeft uiteindelijk ook geleid tot het behalen van de status Lokale Jeugdopleiding.

vv Hoogeveen – Lokale Jeugdopleiding

In het najaar van 2019 is ook vv Hoogeveen gestart met het Kwaliteit & Performance Programma. Onder leiding van Hoofd Opleiding Marco de Grip wil de club ambitieuze stappen zetten binnen de jeugdopleiding. Tijdens de Audit werd duidelijk dat de club de afgelopen periode hard heeft gewerkt aan het beschrijven van de opleidingsvisie en het jeugdbeleidsplan. Tijdens de Review stonden twee thema’s centraal: visie op (leren) voetballen en talentherkenning/-identificatie bij teamindelingen. Met inbreng van René Ten Broeke, Talent Performance Coach KNVB, kreeg iedereen inzicht in de manier hoe de KNVB via Jeugd Plan Nederland (JPN) en nationale teams hier invulling aan geeft. De grootste uitdaging voor vv Hoogeveen in het programma was om het zeer uitgebreide jeugdvoetbalbeleidsplan te concretiseren voor trainers in de praktijk. vv Hoogeveen heeft door verdere ontwikkeling de status Lokale Jeugdopleiding weten te bemachtigen.

De drie Hoogeveense verenigingen laten zien dat ze elk op hun eigen manier aan de slag zijn gegaan met het doorontwikkelen van het jeugdvoetbal. KNVB en NMC Bright zijn erg blij met deze voetbalontwikkeling in de regio. Door de inzet van het Kwaliteit & Performance Programma hebben de KNVB & NMC Bright daar haar bijdrage aan mogen leveren. Op naar vele jaren voetbalplezier en verdere doorontwikkeling bij de verenigingen! Bekijk hier alle deelnemers aan het Kwaliteit & Performance Programma.