Nederlands voetballandschap als bron van talent

Blogs, Nieuws door Harm Zeinstra

Wat hebben HVV Ras, vv Smitshoek, LAC Frisia 1883 en vv Succes gemeen? Het zijn amateurverenigingen waar enkele van onze huidige internationals zijn begonnen. De spelers van Oranje die momenteel actief zijn op het EK 2020 (in 2021) kennen we vaak van grote clubs. Maar het is natuurlijk wel zo, dat al deze spelers ergens zijn begonnen met voetballen. Ieder in hun eigen dorp of stad bij de voetbalvereniging om de hoek. Wij deden een klein onderzoek naar de achtergrond van deze spelers.

De keepers

Maarten Stekelenburg, de eerste keeper van Oranje op dit EK, begon bij vv Zandvoort ’75, inmiddels opgegaan in de fusievereniging sv Zandvoort. Daarna speelde hij nog bij vv Schoten voordat hij werd gescout door Ajax waar hij de jeugdopleiding verder doorliep en zijn debuut maakte. HVV Ras is de amateurvereniging waar Tim Krul zijn eerste stappen zette op het voetbalveld. De amateurvereniging heeft een mooi artikel op haar website geplaatst over haar eigen historie en de eerste ballen die Krul daar gevangen heeft. Sv Westfriezen is de eerste vereniging waar Marco Bizot actief was als speler. De vereniging uit Zwaag zag Bizot daarna vertrekken naar de jeugdopleiding van Ajax. Hij maakte zijn debuut in het betaalde voetbal op huurbasis bij SC Cambuur Leeuwarden. Door een positieve coronatest afgevallen bij het Nederlands Elftal, maar de voetbal-roots van Jasper Cillessen liggen bij De Treffers. Op 13-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar NEC. Ook oud-NEC keeper Joshua Smits is bij De Treffers begonnen.

De verdedigers

Het voetbalverhaal van Denzel Dumfries is al vaak besproken. Van vv Smitshoek naar Spartaan ’20 terug naar vv Smitshoek. Vanuit daar maakte hij de stap naar BVV Barendrecht. Op 18 jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Sparta, waarbij hij na de winterstop z’n debuut maakte in het eerste elftal. Jurriën Timber en z’n tweelingbroer Quinten speelden bij het Utrechtse DVSU. Na een periode bij Feyenoord maakten ze beiden de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Vv Spirit in Ouderkerk aan den IJssel is de eerste amateurvereniging van Inter Milaan verdediger Stefan de Vrij. Vv Spirit is deelnemer geweest aan het Kwaliteit & Performance Programma en draagt de status Lokale Jeugdopleiding. Matthijs de Ligt speelde z’n eerste wedstrijden bij FC Abcoude, waarna hij op jonge leeftijd al in de jeugdopleiding van Ajax instroomde. Daley Blind startte zijn voetbalverhaal bij de Amsterdamse amateurvereniging AFC. Ook AFC heeft deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma en draagt de status Regionale Jeugdopleiding. Vv Wilhelmus is de toepasselijke naam van de amateurvereniging waar Nathan Ake zijn eerste wedstrijden heeft gespeeld. Via ADO Den Haag en Feyenoord ging hij naar Chelsea, waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Patrick van Aanholt is begonnen met voetballen bij OSC ’45 in Den Bosch. Via FC Den Bosch en PSV maakte ook hij op jonge leeftijd de stap richting Chelsea, waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. AVV Zaandijk in Zaandam is de vereniging waar linksback Owen Wijndal zijn eerste stappen op het voetbalveld zette. Na een periode in de jeugdopleiding van HFC Haarlem maakte hij de overstap naar AZ. Joël Veltman begon met voetballen bij vv IJmuiden in Velsen-Zuid voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Ajax. Dat Virgil van Dijk niet verder kwam dan Jong Willem II/RKC en daarna de overstap maakte naar FC Groningen is bekend. Daarvoor speelde hij bij WDS ’19 uit Breda. Helaas was hij niet op tijd fit om deel te nemen aan het EK.

De middenvelders

Marten de Roon maakte zijn debuut in het betaalde voetbal bij Sparta Rotterdam. Daarvoor speelde hij in de jeugdopleiding van Feyenoord. ASWH is zijn eerste amateurvereniging als speler. HVV de Zebra’s en HVV Wasmeer zijn de amateurverenigingen van Davy Klaassen voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Ajax. Net als Virgil van Dijk liep de route van Frenkie de Jong via de jeugdopleiding van Willem II/RKC voordat hij de overstap maakte naar Ajax. Daarvoor speelde Frenkie de Jong in de jeugd van ASV Arkel. AVV Zeeburgia is de eerste vereniging waar Ryan Granvenberch begon met voetballen voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Ajax. Van aanvoerder Georginio Wijnaldum is (in ons onderzoekje) niet bekend bij welke amateurvereniging hij gestart is. Zijn eerst vermelde club is Sparta Rotterdam, wellicht is hij begonnen bij de amateurtak RV & AV Sparta. De met een blessure afgehaakte Donny van der Beek is begonnen met voetbal bij voetbalvereniging Veensche Boys uit Nijkerkerveen. Daarna maakte hij direct de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Toen Teun Koopmeinders begon met voetballen in Castricum schreef hij zich in bij de plaatselijke amateurvereniging Vitesse ’22. Vanuit daar is hij gescout voor de jeugdopleiding van AZ.

De aanvallers

Reserve-aanvoerder Memphis Depay staat op het punt een transfer te maken van Olympique Lyon naar FC Barcelona. Daarvoor speelde Depay voor Manchester United en PSV. De club uit Eindhoven heeft Depay in de jeugdopleiding overgenomen van Sparta Rotterdam. Depay begon met voetballen bij vv Moordrecht. Samen met Denzel Dumfries is Steven Berghuis de speler met de meeste amateurverenigingen achter z’n naam. Berghuis speelde achtereenvolgens bij LAC Frisia 1883 (Leeuwarden), AGOVV (Apeldoorn) en WSV Apeldoorn. Bij WSV Apeldoorn maakte hij op 15-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Vervolgens werd Berghuis opgepikt door Go Ahead Eagles en later door de jeugdopleiding van FC Twente/Heracles Almelo. Vv Succes en HVV Hollandia zijn de eerste amateurverenigingen van Donyel Malen voordat hij instroomde in de jeugdopleiding van Ajax. Via Arsenal is Malen uiteindelijk bij PSV terechtgekomen waar hij zijn debuut in het betaalde voetbal maakte. RKSV DCG is de eerste amateurvereniging van Quincy Promes. Via de jeugdopleidingen van Ajax, HFC Haarlem en FC Twente maakte hij bij de laatste club zijn debuut in het betaalde voetbal. Na een succesvol jaar op huurbasis bij Go Ahead Eagles in de eerste divisie brak hij door bij FC Twente. Regionale Jeugdopleiding DZC ’68 is de basis voor Luuk de Jong geweest voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van De Graafschap. Net als Denzel Dumfries en Steven Berghuis is ook Wout Weghorst tot laat in zijn jeugd actief geweest bij amateurverenigingen. Weghorst begon bij RKSV NEO in Borne en maakte vanaf daar de overstap naar DETO in Vriezenveen. Bij Willem II stroomde Weghorst in bij het beloften-elftal. Uiteindelijk maakte hij een overstap naar FC Emmen en maakt zijn debuut in de eerste divisie. Cody Gakpo is begonnen met voetballen bij EVV Eindhoven voordat hij instroomde in de jeugdopleiding van PSV.

De staf

De voetbal-roots van Frank (en Ronald) de Boer liggen bij vv De Zouaven in het Noord-Hollandse Grootebroek. Assistent-trainer Maarten Stekelenburg is actief geweest als speler en trainer bij sv Argon, sv Huizen en AFC. Ook Dwight Lodeweges kent een achtergrond in het amateurvoetbal. Als speler is hij begonnen bij VVOP in Voorthuizen en is hij als trainer actief geweest bij VVOG. De geleidelijke route naar het profvoetbal van Ruud van Nistelrooij is gestart bij vv Nooit Gedacht en RKSV Margriet. Keeperstrainer Patrick Lodewijcks is zijn carrière begonnen bij WVVZ.

Nederlands voetballandschap als bron van talent

Wat opvalt is dat veel spelers van het huidige Nederlands elftal zijn begonnen bij amateurverenigingen in de buurt en via verschillende routes hebben genomen tot het EK. Daarnaast valt op dat 19 van de 26 spelers in de selectie minuten hebben gemaakt in de eerste divisie. Alleen Berghuis, Stekelenburg, Ake, van Aanholt, de Vrij, Depay en Luuk de Jong hebben nooit in de eerste divisie gespeeld. Ake speelde zelfs nog geen minuut in de Nederlandse Eredivisie blijkt uit een artikel van Voetbal International.

Dit overzicht laat zien hoe enorm belangrijk het voetballandschap in Nederland is. De aankondigingsvideo van de Oranje Leeuwinnen voor de definitieve selectie voor de Olympische Spelen is daar ook een mooi voorbeeld van!