KNVB en NMC Bright ontwikkelen Programma Voetbalontwikkeling

Nieuws door Harm Zeinstra

Samen met de KNVB ontwikkelt NMC Bright het nieuwe Programma Voetbalontwikkeling. Met ingang van het seizoen 2021/2022 worden verenigingen geholpen om hun jeugdopleiding te analyseren en verder te ontwikkelen gericht op inclusiviteit, plezier, ontwikkeling en behoud van alle jeugdspelers. Hiermee wordt, naast het huidige Kwaliteit & Performance Programma, een extra ondersteuningsprogramma gecreëerd om verenigingen verder te helpen.

“Door onze jarenlange ervaring geloven wij dat we met dit nieuwe Programma Voetbalontwikkeling nog beter verenigingen kunnen ondersteunen in het proces van continu ontwikkelen”, aldus Harm Zeinstra, consultant sport bij NMC Bright. “Met het Kwaliteit & Performance Programma hebben we in de afgelopen jaren meer dan 200 trajecten uitgevoerd. Met het Programma Voetbalontwikkeling kunnen we nu nog meer verenigingen gericht ondersteunen.”

In het afgelopen jaar hebben NMC Bright en KNVB het Programma Voetbalontwikkeling gecreëerd met behulp van verschillende verenigingen. Via enkele digitale bijeenkomsten zijn de behoeftes geïnventariseerd. Vanuit deze bijeenkomsten en terugkoppeling zijn de verschillende onderdelen van het nieuwe programma verder ontwikkeld.

Het Programma Voetbalontwikkeling sluit aan op de behoefte van een grote groep verenigingen in het Nederlandse voetballandschap, zegt Lennard van Ruiven, manager voetbalontwikkeling bij de KNVB in het artikel op KNVB Assist. Het doel is een duurzame ontwikkeling van de jeugdopleidingen. Verenigingen kunnen zelf kiezen op welke thema’s ze het programma willen inzetten. Thema’s zoals de visie op (leren) voetballen, teamindelingen en doorstroming naar senioren zijn daar voorbeelden van.

“Met het Programma Voetbalontwikkeling zorgen we voor nog meer maatwerk voor verenigingen”, aldus Jorg van der Breggen, hoofd voetbalontwikkeling bij de KNVB. “Enthousiaste verenigingen die het voetbal binnen hun vereniging willen verbeteren, gaan we samen met NMC Bright helpen. We betrekken meerdere doelgroepen zoals trainers, ouders en spelers bij dit proces om zo samen elk seizoen beter te worden. Met het betrekken van alle doelgroepen binnen de verenigingen willen wij bijdragen aan het voetbalplezier en ontwikkeling van jeugdvoetballers in Nederland”. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het Programma Voetbalontwikkeling eruit ziet.

Het Programma Voetbalontwikkeling start in het seizoen 2021/2022. Verenigingen kunnen zich dan via KNVB Assist aanmelden en zullen vervolgens geïnformeerd worden over de mogelijkheden. Verenigingen die nu al geïnteresseerd zijn in het programma kunnen zich laten informeren door Harm Zeinstra of door het vrijblijvend invullen van het aanvraagformulier op KNVB Assist. Wil je eerst meer lezen, dan kan je de brochure downloaden op deze pagina.