Good Practice ADO’20: gelijke kansen in het jeugdvoetbal

Good practices door Harm Zeinstra

Het Noord-Hollandse ADO’20 is officieel in het bezit van een Good Practice. De vereniging nam in het seizoen 2020/’21 deel aan hercertificering voor het Kwaliteit & Performance programma. Hiermee heeft ADO ’20 opnieuw de status Regionale opleiding behaald. Ditmaal hebben ze zich met een Good Practice op het gebied van gelijke kansen in het jeugdvoetbal te weten onderscheiden!

De Good Practice van ADO’20

In de visie van ADO’20 staat beschreven dat de individuele ontwikkeling boven het resultaat staat. Met het opleidingsmodel van gelijke kansen en gemengd voetbal krijgen alle jeugdspelers/speelsters de mogelijkheid om zijn of haar potentie volledig te benutten. Hiermee wordt beoogd maximaal plezier te beleven aan voetballen. Kinderen voelen zich gezien en ze blijven langer voetballen. De mogelijke negatieve bijzaken van teamindeling en selectiebeleid nemen sterk af. Geslacht of huidig niveau staan in dit opleidingsmodel niet langer centraal. Het draait om plezier en ontwikkeling waarbij iedere jeugdspeler zijn of haar potentie volledig kan benutten, persoonlijke drijfveren waar kan maken en maximaal plezier kan beleven!

Het onderscheidende element van de Good Practice

ADO’20 heeft sinds enkele jaren te maken met een beperkte instroom in de jongste jeugd ten opzichte van tien jaar geleden. De belangrijkste oorzaak hiervan is de geografische ligging van het sportcomplex. De afstand tussen ADO’20 en de woonwijken met jonge gezinnen is ver, ten opzichte van andere voetbalclubs. ADO ‘20 wil daarom alle jeugdspelers die ze heeft de kans bieden om hun potentie volledig te benutten. Dit doen ze door het selectieproces uit te stellen tot aan de middenbouw. Elke speler in de onderbouw krijgt nu training van de beste trainers. Elke speler kan gebruik maken van de faciliteiten die de vereniging heeft. Dat gold voorheen voornamelijk voor de selectiespelers. “Doordat we op een later moment starten met selecteren, hopen we zaken als voetbal-leeftijd inzichtelijk te maken. Daarnaast willen we het geboortemaandeffect zoveel mogelijk beperken”, luidt de visie van ADO’20. In de komende jaren gaat de vereniging ondervinden wat het effect van deze aanpak is. Plezier en ontwikkeling van alle jeugdspelers staat in ieder geval voorop.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!