Voetbalclub VDZ kijkt naar wat wel kan tijdens lockdown

Nieuws door Wouter Kuperus

Alle binnen- en buitensportlocaties zijn gesloten tussen 17:00 – 5:00 uur. Bij VDZ, de voetbalvereniging uit Arnhem-Noord, kwam deze nieuwe beleidsmaatregel hard aan. Waarom sport en bewegen niet wordt gerekend tot essentiële behoeften juist in deze gezondheidscrisis, is voor hen een raadsel. Maar ze laten zich er niet door deprimeren. De club ging direct op zoek naar wat nog wel kan in plaats van zich te laten leiden door alles wat niet meer kan. Stan Minderaa, verenigingsmanager van VDZ en bovendien collega bij NMC Bright, licht het beleid van de club toe. 

“Na de afkondiging van de maatregel, zijn we direct in actie gekomen” aldus Stan. “We vinden het belangrijk dat onze leden blijven sporten en bewegen. Zeker in deze tijd. Bij VDZ hebben we 850 jeugdleden en 61 jeugdteams. We willen deze leden en teams iets te bieden hebben. Ze betalen niet voor niets maandelijks een contributie. We hebben daarom nu een draaiboek klaarliggen waarmee alle jeugdleden kunnen blijven trainen. Soms zelfs twee keer per week. Dit is afhankelijk van het besluit of de competities doorgaan de komende drie weken”.

Hoe ziet het plan eruit?
“We hebben eerst gekeken wat we al deden voor 17:00 uur. Hieruit bleek dat de jongste jeugd niet veel hinder ondervindt. Zij blijven op de woensdag- en vrijdagmiddag trainen en kunnen om 17:00 uur klaar zijn. Vervolgens hebben we onze (betaalde) trainers (met vrijwilligersvergoeding, red.), coördinatoren en stagiaires binnen de vereniging gevraagd wie er de mogelijkheid heeft om in de middag training te geven. We waren heel blij dat meerdere trainers, coördinatoren en stagiaires bereid waren dit te doen. Zij gaan elke dag tussen 15:30-17:00 uur een training verzorgen. Op dezelfde manier zoals we dat doen bij de jongste jeugd, dus door middel van een carrousel vorm”.

Wat betekent dit concreet voor bijvoorbeeld een O13-speler? 
“Elke leeftijdscategorie heeft een eigen trainingsdag gekregen. Dit betekent dat een O13-speler op maandag tussen 15:30-17:00 uur training krijgt, samen met al zijn leeftijdsgenoten uit de andere O13-teams. De O14 heeft de dinsdag, de O15 de woensdag, en zo verder. Kan een speler uit de O13 niet op maandag, wat natuurlijk logisch is gezien alle schoolroosters, dan mag hij of zij aansluiten bij een leeftijdscategorie op een andere dag”.

Wat doen jullie als de competities niet doorgaan?
“Als de competities niet doorgaan, dan zijn we zelfs in staat om ieder spelend lid twee trainingen aan te bieden. Op zaterdag en zondag zullen onze velden dan ook bezet zijn met trainende kinderen. Maar eigenlijk hopen we dat de wedstrijden tot de kerst gewoon doorgaan. Dat zou wat ons betreft het beste zijn”.

Hoe is dit ontvangen bij spelers en ouders?
“Heel positief. Spelers aan wie ik het heb verteld en die kunnen en willen, zijn erbij. En ouders geven aan blij te zijn met het feit dat wij als VDZ ervoor zorgen dat hun kinderen kunnen blijven sporten. Zij vinden ook dat je juist in deze tijd moet blijven sporten en bewegen. Op deze manier willen we van waarde blijven, ook al maken de maatregelen het er allemaal niet makkelijker op. Nu eerst even afwachten of dinsdag of woensdag dit kabinetsbeleid nog wordt aangepast. Zo niet, dan zijn wij er klaar en rollen we het draaiboek uit”.

Wil je verder praten met Stan over de aanpak van VDZ? Dat kan door te bellen (06-125 23 375) of te mailen (sminderaa@nmcbright.nl).