Good Practice VV Spijkenisse: CLUKS Beweegprogramma

Good practices door Team NMC Bright

VV Spijkenisse is in het bezit van een Good Practice. Tijdens de hercertificering in het seizoen 2020/’21 voor de status Regionale Jeugdopleiding heeft de club aangetoond onderscheidend te zijn in hoe zij omgaan met voetbalconditie en functionele looptraining.

De Good Practice van VV Spijkenisse

Voetbal is een complexe sport. Binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen zijn niet alleen techniek en tactisch inzicht belangrijk om het spel goed uit voeren. Ook de mentale- en fysieke conditie van een voetballer spelen een steeds belangrijkere rol. Het spel wordt sneller en vraagt daarom meer inspanning van het lichaam. Een goede ‘voetbalconditie’ wordt daarmee dus ook steeds belangrijker. Maar wat is dat precies? En hoe kun je er het beste op trainen?

VV Spijkenisse werkt sinds dit seizoen in haar gehele jeugdopleiding met het CLUKS-beweegprogramma. CLUKS staat voor coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Volgens de opzetters van het beweegprogramma bij vv Spijkenisse, is een goed samenspel tussen deze vijf factoren de belangrijkste voorwaarde voor een goede voetbalconditie. Rondjes om het veld lopen is er dus niet meer bij: “In een voetbalcontext is het acceleratievermogen op de korte afstand heel belangrijk. Een voetballer is continu afwisselend actief en in rust. Daarnaast zijn 80-90 procent van de sprints in een wedstrijd maximaal 25 meter. Onze trainingen zijn daarom vooral gericht op functionele training.”

Het onderscheidende element van de Good Practice

De vereniging heeft met de CLUKS-benadering ingezet op een beweegprogramma waarmee zij al haar voetballers kan helpen om beter en effectiever te gaan bewegen. In samenwerking met Dennis Zijlmans, docent op het Albeda Sportcollege, zijn uitgewerkte trainingskaarten en maandelijkse programma’s opgesteld. Jaarlijks zijn er zelfs metingen en testen om de ontwikkeling op de vijf factoren – ook wel ‘grond motorische eigenschappen’ genoemd – bij te houden. Daarnaast is uniek aan de opzet bij vv Spijkenisse dat de vereniging haar eigen trainers én studenten van het ROC Albeda opleidt in het CLUKS-programma. Zij verzorgen de organisatie bij het wekelijkse beweegcarroussel.

“Het effect van deze trainingen is direct te merken”, stelt de vereniging, “de spelers kunnen het langer volhouden in onze speelwijze en zijn frisser om betere keuzes te maken.” De focus op explosiviteit, reactiesnelheid en efficiënte beweegpatronen levert dus het gewenste effect op. Maar daarnaast heeft de Good Practice van Spijkenisse nog een ander belangrijk effect: de spelers zijn bewuster bezig met gezondheid en bewegen.

De vereniging is zich bewust van de beweegarmoede in ons land: “Het leven in Nederland is over het algemeen zo ingericht dat we makkelijk verzanden in een ongezonde levensstijl.” VV Spijkenisse vindt een gezonde leefstijl belangrijk in de huidige maatschappij en voelt zich ook op maatschappelijk niveau verantwoordelijk om daaraan bij te dragen. Er worden daarom, als aanvulling op de CLUKS-training voor spelers, ook themabijeenkomsten over gezondheid en bewegen georganiseerd. Deze bijeenkomsten zijn voor spelers en trainers – een combinatie van theorie en praktijk dus. Een mooie Good Practice waarbij de vereniging vooruitstrevend bezig is met gezondheid en beter bewegen.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn en moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. Daarnaast is borging in het (jeugd)beleid een vereiste. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!