Good Practice vv Gemert: Verbeteren door te delen

Good practices door Thom van Berkel

In maart 2022 nam vv Gemert voor de tweede keer deel aan het Kwaliteit & Performance Programma. Wederom mag vv Gemert zich met recht een Regionale Jeugdopleiding noemen. In het bijzonder mag deze Brabantse club zijn op de onderscheiding van een Good Practice. VV Gemert is als Regionale Jeugdopleiding een actieve club in de regio. Vanuit deze positie delen zijn kennis met nabijgelegen amateurverenigingen. Deze actieve rol verdient een Good Practice.

De Good Practice van vv Gemert: De Kennishub van vv Gemert

VV Gemert is dé club uit de regio waar andere clubs bij terecht kunnen voor het ophalen van kennis. VV Gemert faciliteert onder andere themabijeenkomsten, presentaties én demotrainingen. Twee keer per jaar organiseert vv Gemert een (interne) trainerscursus van 6 tot 8 bijeenkomsten. De themabijeenkomsten (8 tot 10 per seizoen) zijn openbaar toegankelijk en vv Gemert nodigt hierbij actief kader van omliggende verenigingen uit. Daarnaast biedt vv Gemert wanneer daar behoefte aan is hulp bij allerlei aspecten van het runnen van een jeugdleiding: Opstellen van beleidsplannen, implementatie van beleidsplannen, het creëren van een goede organisatiestructuur, maar ook bij bijvoorbeeld het opstellen van spelers- en trainersprofielen. Hoofd Opleiding Toine Ketelaars bezoekt regelmatig andere verenigingen voor presentaties en/of demotrainingen. In de toekomst wil vv Gemert hier ook selectietrainers voor inzetten. De positie die een aantal BVO’s in Nederland invult als het gaat om begeleiding en ontwikkeling van de regio, neemt vv Gemert in voor hun regio!

Het onderscheidende element van de Good Practice

Met deze kennisdeling zorgt vv Gemert voor een kwaliteitsimpuls bij clubs in de regio. Doordat vv Gemert actief inzet op de verbetering van jeugdtrainers bij clubs uit de regio stijgt het niveau van spelers in de regio. Voor de allergrootste talenten betekent dit dat zij gemakkelijker mee kunnen bij de vertegenwoordigende elftallen van vv Gemert, bij terugkeer naar hun oorspronkelijke vereniging nemen zij hun opgedane ervaring mee en zorgt ook dit voor een kwaliteitsimpuls van de regio. VV Gemert erkent dat samenwerking in de regio voordelen biedt voor zowel vv Gemert als de clubs uit de regio. Deze open houding, gecombineerd met de acties die daaraan gekoppeld zijn om de kennisdeling te faciliteren levert vv Gemert een Good Practice op.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!