Symposium Voetbalontwikkeling KNVB & NMC Bright zeer geslaagd

Nieuws door Thom van Berkel

KNVB en NMC Bright krijgen terug op een zeer geslaagd Symposium Voetbalontwikkeling. Vrijdag 1 juli waren vele bestuurders en Hoofden Opleiding aanwezig van de deelnemende verenigingen aan het Programma Voetbalontwikkeling, het Kwaliteit & Performance Programma en het Ontwikkelingsprogramma Meiden-/Vrouwenvoetbal. Na twee jaar afwezigheid als gevolg van corona vond het symposium dit jaar voor de 6e keer plaats. Het werd een avond die bol stond van kennis delen, inspireren en netwerken.

De avond, onder leiding van Sander de Brito Roque (Consultant Sport bij NMC Bright), startte met een presentatie van Steye Jacobs (trainer Excelsior Maassluis O23) over de doorstroom van jeugd naar senioren. Hij nam de aanwezigen mee in de uitdagingen van Excelsior Maassluis met betrekking tot het doorstromen van jeugd naar senioren, de visie over hoe ze deze uitdagingen aangaan en de oplossingen die in de praktijk succesvol bleken.

“Steye presenteerde een zeer heldere uiteenzetting van hoe het gaat bij Excelsior Maassluis. Het was een realistisch betoog, met oog voor de uitdagingen van de vereniging als gevolg van het ontbreken van breedtesport”. Jan Medema, DVC Appingedam

Na de presentatie van Steye was het tijd voor een korte pauze, waarna de deelnemers zich opsplitsten voor 3 verschillende workshops. In de workshop Gelijke Kansen werd door Thijs Matla (sv Deurne) en Roos Brouwer (KNVB medewerker Voetbalontwikkeling) ingegaan op de kansen en uitdagingen van Gelijke Kansen én hoe gemengd voetbal ingericht kan worden in de onderbouw.

“De workshop over Gelijke kansen gaf mij een mooi voorbeeld hoe ze dit bij sv Deurne aangepakt hebben. Ik ging voldaan naar huis met het gevoel van wat ze bij Deurne doen, kan bij ons in aangepaste versie ook”. Jan Medema, DVC Appingedam

Gelijktijdig vonden de workshops Fysieke ontwikkeling en het creëren van een Optimaal leerklimaat voor spelers en trainers plaats. Bij de workshop Fysieke ontwikkeling namen Patrick Phaff (Almere City) en Dennis Zijlmans (vv Spijkenisse) de deelnemers mee in hun visie met betrekking tot dit thema. Peter van Dort was vanuit de KNVB aanwezig om de visie op fysieke ontwikkeling vanuit de bond te delen met de aanwezigen.

Bij de workshop Optimaal leerklimaat voor spelers en trainers nam Jesse de Boer de deelnemers mee in hoe dit vormgegeven wordt bij USV Hercules. Daarnaast gaf Mauro van der Looij (voormalig trainer PSV en Willem II) zijn visie op het creëren van een optimaal leerklimaat.

“Namens USV Hercules mocht ik, als HO, spreken over het thema ‘optimaal leerklimaat’. Tijdens de presentatie heb ik geprobeerd de deelnemers mee te nemen in onze visie en structuur. We hebben geprobeerd de visie van Hercules weer uit te dragen en hopen dat veel clubs hier hun eigen punten uit meenemen”. Jesse de Boer, USV Hercules

Middels een informele borrel werd het Symposium afgerond. De KNVB en NMC Bright kijken terug op een geslaagde avond.

“Leuk was dat na het formele gedeelte er ook nog wat gedronken kon worden in de bar. Mooie plek om meer mensen te leren kennen, de avond te evalueren en andere onderwerpen te bespreken. Het volgende symposium zal ik er zeker weer bij zijn”. Kees van Rijswijk, vv DOVO

Meer weten over het Programma Voetbalontwikkeling of het Kwaliteit en Performance Programma? Neem contact op met Thom van Berkel!