Good Practice Excelsior ‘31: Toepassing en communicatie speelwijze

Good practices door Harm Zeinstra

Excelsior ’31 uit Rijssen is in het bezit van een Good Practice. Tijdens de hercertificering in het seizoen 2021/’22 voor de status Regionale Jeugdopleiding heeft de club aangetoond onderscheidend te zijn in hoe zij omgaan met de implementatie en communicatie van hun speelwijze via spelprincipes.

De Good Practice van Excelsior ‘31

De speelwijze van Excelsior ’31 wordt gecommuniceerd via verschillende manieren binnen de vereniging. Zo heeft de vereniging een pocketboekje opgemaakt met daarin de belangrijkste uitgangspunten van de opleidingsvisie. Hierin staat er de Excelsior ’31-speler beschreven. Dit is het uitgangspunt voor de speelwijze via spelprincipes. Deze zijn vervolgens handig weergegeven per leeftijdscategorie. Verder kunnen de trainers in het pocketboekje ruimte gebruiken voor het analyseren van de wedstrijden, schetsen van kansen en doelpunten en aantekeningen. Als laatste praktische handleiding zijn er coaching termen beschreven die de trainers, gerelateerd aan de speelwijze, kunnen inzetten tijdens de wedstrijd en besprekingen.

Naast het boekje wordt er ook structureel gebruik gemaakt van pakkende powerpoint-presentaties. Deze worden in de stijl van het computerspel FIFA opgemaakt, om zo dicht mogelijk bij de beleefwereld van jeugdspelers te blijven. Deze presentaties worden ingezet tijdens voor- en nabesprekingen van wedstrijden.

Als laatste worden trainers meegenomen in de jaarplanning. Via verschillende whatsapp-groepen wordt wekelijks de relevante thema’s gedeeld. Dit wordt vervolgens aangevuld met oefeningen en video’s die trainers helpen bij het ontwerpen van hun training. Al deze content is ook terug te vinden in een gezamenlijke online omgeving.

Het onderscheidende element van de Good Practice

Door de speelwijze op verschillende manieren te communiceren met het technisch kader, slaagt Excelsior ’31 erin om een gedragen speelwijze toe te passen. Het heeft de vereniging geholpen om het voetbalbeleid concreet en snel naar de praktijk van trainers te krijgen. Trainers worden op deze manier geënthousiasmeerd en er is een domino-effect zichtbaar bij trainers onderling. Trainers gaan met elkaar, en in samenwerking met het technisch management, verder op zoek naar passende oefenvormen binnen de Excelsior ’31 speelwijze. Daarnaast deelt Excelsior ’31 deze werkwijze ook structureel met verenigingen in de regio.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!