Good Practice HC&FC Victoria: De ontwikkeling van een gevarieerd voetbalaanbod

Good practices door Team NMC Bright

HC&FC Victoria heeft in juni 2022 tijdens de hercertificering opnieuw de status Regionale jeugdopleiding behaald. De club heeft tijdens dit proces een Good Practice verdiend. De Good Practice richt zich op het ontwikkelen van een gevarieerd voetbalaanbod voor alle leden binnen de jeugdopleiding.

Vier jaar geleden zijn de selectieteams van HC&FC Victoria drie keer gaan trainen. De vereniging is tegelijkertijd gestart met tweede selectieteams onder de noemer opleidingsteams. Deze teams zorgen voor een interne zij-instroom van eigen leden. In de onderbouw maken deze tweede teams volwaardig deel uit van de selectie en krijgen zij hetzelfde aanbod als de selectieteams. In de middenbouw en bovenbouw heeft de club opleidingsteams die twee keer trainen. De trainers van deze opleidingsteams zijn UEFA C Youth of UEFA B Youth gediplomeerde trainers die bij deze opleidingsteams in de midden- of bovenbouw worden opgeleid in het 11 tegen 11 voetbal.

Daarnaast is de Victoria Soccer Academy (VSA) opgericht. De VSA biedt alle andere spelers een tweede trainingsmoment aan. Spelers kunnen zich hiervoor inschrijven en de deelname aan de VSA is inbegrepen in de contributie. Ook deze trainingen staan onder leiding van gediplomeerde trainers. Hiermee heeft HC&FC Victoria een interne voetbalschool geïntegreerd in de jeugdopleiding om kinderen meer en beter voetbalaanbod aan te bieden.

Het onderscheidende element van de Good Practice

Door de oprichting van opleidingsteams en de VSA hebben alle jeugdleden de kans om iedere week twee keer te trainen. Naast dit extra aanbod voor spelers worden hiermee ook talentvolle trainers opgeleid. Dit heeft niet alleen tot een hogere mate van tevredenheid onder de leden geleid, maar ook tot een betere kwaliteit van voetballen. De doorstroom van spelers uit breedteteams naar opleidingsteams en van opleidingsteams naar selectieteams is verhoogd. Het heeft er tevens voor gezorgd dat de kwaliteit en plezier van voetballen in zijn geheel omhoog is gegaan. Hiermee is HC&FC Victoria onderscheidend in het creëren van een passend voetbalaanbod voor de jeugdleden.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!