NMC Bright helpt OH Leuven verder met de review

Nieuws door Harm Zeinstra

Begin oktober heeft NMC Bright een review uitgevoerd bij de OH Leuven Academy. Speciaal voor de Belgische profclub was een hoogwaardig en multi-disciplinair expertteam samengesteld bestaande uit Merijn Zeeman (Sportief Directeur Team Jumbo-Visma), Aloys Wijnker (Manager Voetbalbeleid KNVB), Wouter Kuperus (Partner & Consultant NMC Bright) en Harm Zeinstra (Consultant NMC Bright). Het reviewteam was gedurende drie dagen op praktijkbezoek bij de club in Leuven.

Open en ontwikkelgerichte houding

De review kenmerkte zich door de open en ontwikkelgerichte houding van OH Leuven. Het reviewteam kreeg een goed inzicht na presentaties van CEO Peter Willems en het sportief team met Henk Mariman (Director Football Affairs & Academy Manager), Eddy Vanhemel (Director Football Development &U23 coach) en Steven Probst (Head of Health & Performance & Analytics). In de twee daaropvolgende dagen heeft het reviewteam vele medewerkers gesproken en trainingen geobserveerd.

Haarscherp beleid

Het reviewteam was onder de indruk van de manier van werken vanuit een haarscherp beleid en uitgewerkte strategie. Daarnaast heeft de club een integrale structuur waarin ondersteunende afdelingen verantwoordelijk zijn voor zowel OHL 1, Women als de OHL Academy. Zo is de Head of Scouting verantwoordelijk voor alle afdelingen. Hetzelfde geldt voor performance, video, data en operations. Hierdoor wordt er vanuit één visie gewerkt en ontstaat er geen eilandencultuur. Dit alles moet leiden tot een structurele doorstroming van talenten naar het eerste elftal van OH Leuven met de ambitie om mee te strijden in de kampioenspoule van de play-offs.

Een kritische spiegel

Met de ontwikkelgerichte houding vanuit OH Leuven én de scherpe analyses en aanbevelingen vanuit het reviewteam gaat de Belgische club haar strategie, methodologie en cultuur verder aanscherpen en borgen. Director Football Affairs & Academy Manager Henk Mariman over de review: “Het opleiden van jeugdvoetballers is een belangrijk onderdeel voor OH Leuven. We willen de beste leeromgeving creëren voor onze teams en het individu. We waren op zoek naar een kritische spiegel, liefst vanuit een andere cultuur en insteek. Het Nederlandse bedrijf NMC Bright heeft onze organisatie op scherp gezet en de sterktes en werkpunten boven water gehaald. Niet alleen de bekende, maar met name ook aspecten die in onze Belgische cultuur wat ondergesneeuwd zijn”.

Drie dagen sparren

NMC Bright Partner & Consultant Wouter Kuperus roemt de open houding van OH Leuven. “Dankzij de open houding van OH Leuven konden we drie dagen lang sparren over de inhoud van het opleidingsprogramma. Met zo’n review bieden we clubs zoals OH Leuven de kans om even uit de waan van de dag te komen. We spiegelen de club een aantal dagen en stellen vele kritische vragen. De energie die dan loskomt en de inzichten die ontstaan zijn bijzonder waardevol. Het zorgt voor een verscherpte focus in het topsport- en talentontwikkelingsprogramma.”

Absolute meerwaarde

Henk Mariman sluit af: “Het is een absolute meerwaarde om experts van binnen het voetbal én andere sporten drie dagen te laten meelopen, andere meningen te toetsen en nieuwe visies te ontdekken. Het stelt ons in staat om de volgende stap te zetten.”