De route van talent: het Nederlands Elftal

Blogs door Team NMC Bright

De spelers van Oranje droegen afgelopen zomer in het weekend van het amateurvoetbal het shirt van de club waar zij ooit begonnen met voetballen. Welke clubs zijn dit en hebben zij allemaal een andere weg naar de top bewandeld of juist niet? Wij deden een klein onderzoek naar de spelers van Oranje die actief zijn op het WK 2022.

De keepers

 Het bijzondere verhaal van Andries Noppert begon bij SC Joure. Hij werd daar opgepikt door sc Heerenveen. NAC Breda nam hem daarna over en vervolgens speelde hij in de serie B voor Foggia. Terug in Nederland speelde hij voor FC Dordrecht, Go Ahead Eagles en zijn huidige club Heerenveen.

Justin Bijlow werd geboren in Rotterdam en begon al op jonge leeftijd met voetballen bij de amateurvereniging SC Feyenoord. Drie jaar later maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord. Remko Pasveer is naast dat hij als laatst is geselecteerd door een BVO ook de oudste speler in de selectie. Hij begon met voetballen bij Sportclub Enschede, op 20-jarige leeftijd stapte hij over naar FC Twente.

De verdedigers 

Dat aanvoerder Virgil van Dijk niet verder kwam dan Jong Willem II/RKC en daarna de overstap maakte naar FC Groningen is bekend. Daarvoor speelde hij bij WDS ’19 uit Breda. Tyrell Malacia speelde als kind voor de Rotterdamse amateurclubs RVV DHZ en Overmaas. Op negenjarige leeftijd kwam hij in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht en doorliep er alle elftallen. Het voetbalverhaal van Denzel Dumfries is al vaak besproken. Van vv Smitshoek naar Spartaan ’20 terug naar vv Smitshoek. Vanuit daar maakte hij de stap naar BVV Barendrecht. Op 18-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Sparta, waarbij hij na de winterstop z’n debuut maakte in het eerste elftal. Jurriën Timber en z’n tweelingbroer Quinten speelden bij het Utrechtse DVSU. Na een periode bij Feyenoord maakten ze beiden de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Vv Spirit in Ouderkerk aan den IJssel is de eerste amateurvereniging van Inter Milaan verdediger Stefan de Vrij. Vv Spirit is deelnemer geweest aan het Kwaliteit & Performance Programma en draagt de status Lokale Jeugdopleiding. Matthijs de Ligt speelde z’n eerste wedstrijden bij FC Abcoude, waarna hij op jonge leeftijd al in de jeugdopleiding van Ajax instroomde. Daley Blind startte zijn voetbalverhaal bij de Amsterdamse amateurvereniging AFC. Ook AFC heeft deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma en draagt de status Regionale Jeugdopleiding. Vv Wilhelmus is de toepasselijke naam van de amateurvereniging waar Nathan Ake zijn eerste wedstrijden heeft gespeeld. Via ADO Den Haag en Feyenoord ging hij naar Chelsea, waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. De enige speler in de selectie behalve nooit een interland gespeeld te hebben ook nooit voor een Nederlandse amateur- of profclub speelde, is Jeremie Frimpong. Hij woonde tot zijn zevende in de Bijlmer en werd na een emigratie naar Engeland opgepikt door Manchester City en maakt momenteel furore bij Bayer Leverkusen. Leuk feitje: Frimpong is de snelste speler van de Bundesliga.

De middenvelders

Marten de Roon maakte zijn debuut in het betaalde voetbal bij Sparta Rotterdam. Daarvoor speelde hij in de jeugdopleiding van Feyenoord. ASWH is zijn eerste amateurvereniging als speler. HVV de Zebra’s en HVV Wasmeer zijn de amateurverenigingen van Davy Klaassen voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Ajax. Net als Virgil van Dijk liep de route van Frenkie de Jong via de jeugdopleiding van Willem II/RKC voordat hij de overstap maakte naar Ajax. Daarvoor speelde Frenkie de Jong in de jeugd van ASV Arkel. Toen Teun Koopmeiners begon met voetballen in Castricum schreef hij zich in bij de plaatselijke amateurvereniging Vitesse ’22. Vanuit daar is hij gescout voor de jeugdopleiding van AZ Daarvoor had Ajax hem ook al gescout, maar lieten zijn ouders hem nog niet naar een jeugdopleiding gaan op die leeftijd. Samen met Denzel Dumfries is Steven Berghuis de speler met de meeste amateurverenigingen achter z’n naam. Berghuis speelde achtereenvolgens bij LAC Frisia 1883 (Leeuwarden), AGOVV (Apeldoorn) en WSV Apeldoorn. Bij WSV Apeldoorn maakte hij op 15-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Vervolgens werd Berghuis opgepikt door Go Ahead Eagles en later door de jeugdopleiding van FC Twente/Heracles Almelo. Kenneth Taylor speelde in de jeugd van SV De Foresters uit Heiloo. Op 8-jarige leeftijd werd hij gescout door Ajax en doorliep hij alle jeugdelftallen alvorens hij in 2020 bij het eerste elftal aansloot. Xavi Simons bewandelde de andere weg dan veel andere spelers. Hij groeide op in Spanje waar hij speelde voor amateurclub Thader Rojales. Al vrij jong maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van FC Barcelona. In 2019 verruilde hij Barcelona voor PSG, waar hij na 2 jaar vertrok om voor het eerst voor een Nederlandse club te spelen: PSV.

De aanvallers

Voordat reserve-aanvoerder Memphis Depay bij FC Barcelona terecht kwam speelde hij voor Manchester United en PSV. De club uit Eindhoven heeft Depay in de jeugdopleiding overgenomen van Sparta Rotterdam. Depay begon met voetballen bij vv Moordrecht. Regionale Jeugdopleiding DZC ’68 is de basis voor Luuk de Jong geweest voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van De Graafschap. Net als Denzel Dumfries en Steven Berghuis is ook Wout Weghorst tot laat in zijn jeugd actief geweest bij amateurverenigingen. Weghorst begon bij RKSV NEO in Borne en maakte vanaf daar de overstap naar DETO in Vriezenveen. Bij Willem II stroomde Weghorst in bij het beloften-elftal. Uiteindelijk maakte hij een overstap naar FC Emmen en maakt zijn debuut in de eerste divisie. Cody Gakpo is begonnen met voetballen bij EVV Eindhoven voordat hij instroomde in de jeugdopleiding van PSV. Steven Bergwijn begon met voetballen bij ASC Waterwijk. Vandaaruit werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax, die hij in 2011 verruilde voor die van PSV. Noa Lang speelde in de jeugd voor de Rotterdamse amateurvereniging HION. Hij werd daar opgepikt door Feyenoord en stapte later over naar de jeugdopleiding van Ajax. Vincent Janssen begon met voetballen bij SV TOP en werd in 2002 opgenomen in de jeugdopleiding van TOP Oss. Middels een samenwerking van die club met N.E.C. ging Janssen daar in de jeugd spelen.

De staf 

Louis Van Gaal begon als kind met voetballen bij het Amsterdamse RKSV De Meer, waarna hij op zijn 20e in het tweede elftal van Ajax kwam. Danny Blind begon zijn loopbaan bij VV RCS uit Zeeland, waarna hij naar Sparta vertrok en daar een periode samen speelde met Van Gaal. AVS Schellingwoude uit Amsterdam Noord is de vereniging waar Edgar Davids is begonnen met voetballen. De club waar Martijn Reuser zijn roots liggen is Rood Wit Amsterdam. In 1999 zijn AVS Schellingwoude en Rood Wit Amsterdam gefuseerd en nu bekend als ASV De Dijk. Keeperstrainer Frans Hoek begon z’n keeperscarrière bij Always Forward uit Hoorn.

Wat valt op?

 Het valt op dat veel spelers van het huidige Nederlands elftal zijn begonnen bij amateurverenigingen in de buurt en verschillende routes hebben genomen naar het WK. Met Andries Noppert, Xavi Simons en Jeremie Frimpong zitten er drie spelers in de selectie die voor het WK nog geen minuut hebben gespeeld voor Oranje. Nathan Ake en Jeremie Frimpong zijn de enige twee spelers in de selectie die niet in de Eredivisie hebben gespeeld. Sebastiaan Platvoet van Talentherkenning in Sport en HAN signaleert nog een aantal interessante kenmerken:

  • 17 van de 26 spelers is geboren in de eerste helft van het jaar. Van een sterk geboortemaandeffect lijkt dus geen sprake te zijn.
  • Noa Lang is de jongst geselecteerde speler voor een BVO, hij was zes jaar oud. Remko Pasveer is de oudste (20 jaar).
  • De gemiddelde leeftijd waarop spelers werden geselecteerd voor een BVO is 10.6 jaar oud.
  • Vier spelers zijn pas na hun 15e geselecteerd voor een BVO waaronder Steven Berghuis, die in december is geboren.
  • 10 van de 26 spelers zijn doorgebroken bij de club waar ze op relatief jonge leeftijd werden geselecteerd.
  • 12 van de 26 spelers zijn doorgebroken bij andere clubs dan waar ze als eerste werden geselecteerd. De vier na hun 15e geselecteerde spelers zijn hierbuiten gelaten.

Dit overzicht laat zien hoe belangrijk het Nederlandse amateurlandschap is voor het ontwikkelen van topspelers op een WK. Ook laat het zien dat de routes van spelers enorm kunnen verschillen. We zien zowel vroege selectie als latere instroom en en een minder sterk geboortemaandeffect dan doorgaans bij jeugdselecties. Wil je meer weten over de verschillende routes voor talent en talentherkenning? Kijk dan op www.talentherkenninginsport.nl.