NMC Bright en KNVB kijken terug op geslaagd Symposium Voetbalontwikkeling 2023

Nieuws door Thom van Berkel

Op vrijdag 23 juni organiseerden de KNVB en NMC Bright het 6e Symposium Voetbalontwikkeling. Aanwezig waren bestuurders en Hoofd Opleidingen van de deelnemende clubs aan het Programma Voetbalontwikkeling, het Kwaliteit & Performance Programma en het Ontwikkelingsprogramma Meiden-/Vrouwenvoetbal. Voor het eerst vond het Symposium plaats bij een deelnemende vereniging: SO Soest. Het werd een avond vol kennisdeling, inspireren en netwerken.

Lezing en workshops

De avond stond onder leiding van Sander de Brito Roque en Thom van Berkel (beide Consultant Sport bij NMC Bright), en startte na de plenaire opening met een presentatie van Bart Heuvingh (Hoofd Topsportbegeleiding AZ) over de voetballer van de toekomst. Hij nam de aanwezigen mee in de visie van AZ over de rol van een groeimindset in het opleiden van spelers.

Na de presentatie en Q&A met Bart Heuvingh was het tijd voor een korte pauze, waarin er buiten een groepsfoto met alle deelnemers werd genomen op de tribune. Vervolgens splitsten de deelnemers zich op voor twee verschillende workshops. In de workshop over visie op leren voetballen ging Douwe Jan van der Wal (Bestuurslid Technische Zaken bij ONS Sneek) in op de verschillende pijlers van ONS Sneek op de visie op leren voetballen en de vertaling hiervan naar de praktijk. Een van deze pijlers was impliciet leren, de deelnemers werden geïnspireerd waarom dit van toegevoegde waarde kan zijn in het opleiden van spelers.

Gelijktijdig vond de workshop over fysieke ontwikkeling plaats. Bij deze workshop namen Floris van Es (Hoofd Opleiding bij ACV Assen) en Jesper Mulder (Performance Trainer bij ACV Assen) de deelnemers mee in de visie van de vereniging op fysieke ontwikkeling binnen de jeugdopleiding. Het belang van veelzijdig bewegen en hoe dit middels een fysieke periodisering wordt geïmplementeerd in de trainingen werd met de deelnemers gedeeld.

Na kort plenair de belangrijkste punten uit beide workshops op te halen, de sprekers en SO Soest als gastheer te bedanken, startte de informele borrel en werd het Symposium afgerond. De KNVB en NMC Bright kijken terug op een geslaagde avond. Meer weten over het Programma Voetbalontwikkeling of het Kwaliteit en Performance Programma? Neemt contact op met Thom van Berkel (tvanberkel@nmcbright.nl).