Good Practice v.v. Zeelandia Middelburg: samenwerken om continu te verbeteren

Good practices door Thom van Berkel

V.v. Zeelandia Middelburg heeft tijdens het Kwaliteit & Performance Programma in het seizoen 2022/23’ de status Lokale jeugdopleiding behaald. Tijdens dit proces hebben zij een Good Practice verdiend. De Good Practice richt zich op de samenwerking met Regionale Jeugdopleiding JVOZ.

In een geografisch uitdagend gebied, als gevolg van de verschillende Zeeuwse eilanden, is het moeizaam samenwerken in de regio. Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) heeft als Regionale Jeugdopleiding een aantrekkende en toonaangevende positie in de regio en op het eiland Walcheren. In plaats van te concurreren is besloten om de samenwerking met elkaar aan te gaan. Doel hierbij is het continu stimuleren van de ontwikkeling van het amateurvoetbal en de talentontwikkeling in de regio.

Concreet komt het erop neer dat er veelvuldig kennisuitwisseling plaatsvindt, die eveneens direct bijdragen aan de ontwikkeling van spelers. Zo zijn er kennissessies, veel uitwisseling rondom technisch beleid, onderlinge wedstrijden en geven de trainers van JVOZ structureel extra trainingen bij v.v. Zeelandia Middelburg. Trainers van v.v. Zeelandia Middelburg zijn welkom om mee te kijken en kennis en ervaring op te doen bij deze trainingen. De spelers die uitdaging nodig hebben die ze niet kunnen vinden bij v.v. Zeelandia Middelburg kunnen gemakkelijk de overstap maken naar JVOZ en keren weer terug op het moment dat dit past bij hun voetbalcarrière.

Het onderscheidende element van de Good Practice

De intensieve samenwerking tussen twee verenigingen die voorheen concurreren met elkaar heeft geleid tot het toekennen van de Good Practice. Door de open houding van v.v. Zeelandia Middelburg en JVOZ wordt de kwaliteit van de trainers en trainingen verhoogd, ten guste van de jeugdvoetballers op Walcheren. Met deze samenwerking is v.v. Zeelandia Middelburg onderscheidend en inspirerend voor andere verenigingen in de regio en ver daar buiten.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!