Good Practice FC Oudewater: Gratis extra linie- en positie training

Good practices door Steijn Kuppens

FC Oudewater heeft tijdens de hercertificering in het seizoen 22/’23 opnieuw de status Lokale jeugdopleiding behaald. Tijdens dit proces hebben zij een Good Practice verdiend. De Good Practice van FC Oudewater richt zich op extra linie- en positietraining.

FC Oudewater biedt haar jeugdspelers een structureel extra trainingsmoment op vrijdagavond onder begeleiding van gediplomeerde trainers. Deze kosteloze training is niet verplicht, spelers kunnen zich hier vrijblijvend voor aanmelden. Hierdoor creëert FC Oudewater dat intrinsiek gemotiveerde spelers een extra mogelijkheid krijgen om zichzelf te ontwikkelen. De trainingen zijn beschikbaar vanaf O13, omdat vanaf deze leeftijd posities en linies al concreter worden ingevuld.

Het onderscheidende element van de Good Practice

Dit wekelijkse extra trainingsmoment draagt duidelijk bij aan het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. FC Oudewater is hiermee onderscheidend en inspirerend voor andere verenigingen in de regio. De linie- en positietrainingen worden al enkele jaren aangeboden en is geborgd in het (jeugd)beleid. Ook dit seizoen zijn er deelnemende jeugdspelers en speelsters van de O13 tot en met de O19. Er zitten geen extra kosten verbonden aan dit extra trainingsmoment. Hierdoor biedt FC Oudewater op een laagdrempelige manier extra trainingsaanbod voor intrinsiek gemotiveerde spelers. Daarnaast geeft de vereniging hiermee uiting aan individuele ontwikkeling van spelers. Een veel genoemde term, maar vaak moeilijk om in de praktijk tot uiting te laten komen.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op één bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!