Amateurverenigingen volop in ontwikkeling: een overzicht (okt ’23)

Blogs door Steijn Kuppens

Sinds de start van het seizoen zijn de KNVB en NMC Bright weer het voetballandschap ingetrokken om verenigingen te helpen bij het door ontwikkelen van hun jeugdopleidingen. Met dit artikel geven we jullie een inkijkje in de energieke avonden bij deze verenigingen in het kader van het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Op 5 september trapten Ab van der velde (KNVB), Leon Kingma en Thom van Berkel (NMC Bright) het seizoen af voor een hercertificering voor het Kwaliteit & Performance Programma bij DZC ’68 in Doetinchem. DZC’68 heeft met vlag en wimpel aangetoond al voor de derde keer te voldoen aan de eisen voor een Regionale Jeugdopleiding. Deze ambitieuze jeugdopleiding gaat aan de slag met de aanbevelingen om de opleiding naar een nóg hoger niveau te tillen.

Bij vv Amstelveen Heemraad stond de avond een week later in het teken van het ontwikkelen van een visie op leren voetballen. Deze avond was in het kader van het Programma Voetbalontwikkeling. Samen met een groep enthousiaste trainers, bestuursleden en de Hoofd Opleiding kwamen Jan Kroes (KNVB) en Thom tot pijlers voor de visie op leren voetballen. Daarnaast werden richtlijnen voor trainingen, wedstrijden en coaching uitgewerkt.

De maatschappelijk betrokken vereniging VDZ uit Arnhem gaat de komende periode aan de slag met uitwerken van uitgangspunten en praktische handvaten om kinderen te begeleiden bij hun persoonsvorming. De resultaten van de zelfanalyse, die was uitgezet onder spelers, ouders, trainers en bestuursleden, vormde de basis voor het gesprek. Met behulp van deze analyse, die als startpunt dient voor het Programma Voetbalontwikkeling, konden de eerste ontwikkelingen al op dezelfde avond in gang worden gezet.

MMC Weert neemt dit jaar voor het eerst deel aan het Kwaliteit & Performance Programma. Zij doen dit om een duidelijk vertrekpunt te hebben voor wat er qua ontwikkeling prioriteit moet krijgen dit seizoen, maar ook de komende seizoenen. Jordi Dekker (KNVB) en Thom zijn hier op maandag 2 oktober geweest om samen met MMC Weert te bepalen wat er al goed gaat en wat de volgende stappen zijn voor de vereniging. In februari zijn Thom en Jordi terug om één thema specifiek uit te diepen in de review.

Ook bij vv UNA zijn Jordi en Thom voor de 3e keer langs te gaan in het kader van het Kwaliteit & Performance Programma. Ook bij vv UNA is het opleidingsprogramma al jaren goed geregeld. De avond stond in het teken van erkenning van wat er goed gaat en van verbeterkansen voor deze inspirerende jeugdopleiding.

Bij Be-Ready & RKSV Prinses Irene vonden in de week van 9 oktober analysesessies plaats. Het Programma Voetbalontwikkeling start met analyseren, om vervolgens een thema te kiezen en te gaan ontwikkelen. Be Ready gaat aan de slag met teamindelingen en kaderbeleid. Bij RKSV Prinses Irene gaat het volledig over kaderbegeleiding. Twee ambitieuze Brabantse verenigingen, met zeer betrokken kader!

ONS Sneek is 6 jaar geleden erkend als Lokale Jeugdopleiding. Inmiddels hebben zij voor de 2e keer de Regionale status behaald, als gevolg van deelname aan het Kwaliteit & Performance Programma. Ab en Harm Zeinstra (NMC Bright) waren onder de indruk van de vooruitstrevende visie van de Sneeker vereniging, de inhoud en toepassing van het voetbaltechnisch beleid en de gezamenlijke ontwikkelcultuur.

Bij v.v. Veendam 1894 staat het jeugdvoetbalbeleidsplan juist in de kinderschoenen. Leon Kingma (NMC Bright) en Ab van der Velde gingen langs op De Lange Leegte om de kaders te bepalen voor het beleidsplan. Dit gebeurde eerst in klein gezelschap met bestuursleden en coördinatoren. Later sloten ook ruim 15 trainers aan. Over een aantal weken komen we terug bij v.v. Veendam 1894 om gezamenlijk de inhoud te ontwikkelen.

Leon en Ab waren vorige week ook bij SC Genemuiden. Zij nemen voor de eerste keer deel aan het Kwaliteit & Performance Programma. Het doel was om een spiegel voorgehouden te krijgen over hoe dingen nu gaan binnen de vereniging. SC Genemuiden gaat nu zelf aan de slag met de verschillende ontwikkelkansen. In het voorjaar zijn wij terug voor een review op één specifiek thema.

Ten slotte heeft er onder leiding van Harm en Ab een review plaatsgevonden bij Elburger SC. De vereniging is in de afrondende fase voor het behalen van een status Lokale Jeugdopleiding. De opleidingsvisie is al goed ontwikkeld. De review stond in het teken van het beter vertalen van de visie naar de praktijk, door middel van betere kaderbegeleiding.

DZC ’68, vv UNA, ONS Sneek en Elburger SC zijn allen ook beloond met een Good Practice. Deze artikelen volgen in de komende periode op de website van NMC Bright. Ben je ook betrokken bij een ambitieuze voetbalvereniging? Mogelijk is het Programma Voetbalontwikkeling of het Kwaliteit & Performance Programma wat voor jullie. Kom in contact met Steijn Kuppens