Good Practice ONS Sneek: De ONS Academy

Good practices door Harm Zeinstra

ONS Sneek heeft tijdens de hercertificering van het Kwaliteit & Performance programma in het seizoen 2023/’24 opnieuw de status Regionale Jeugdopleiding behaald. Tijdens dit proces hebben ze een Good Practice verdiend. De Good Practice is uitgedeeld op basis van de ONS Academy die ze hebben opgericht waarmee ze trainers uitdagen zich verder te ontwikkelen.

Met het oprichten van de ONS Academy zet ONS Sneek zich in om trainers uit te dagen om zichzelf verder te ontwikkelen als trainer. Vanuit de ONS Academy worden er allerlei opleidingsactiviteiten binnen de vereniging georganiseerd. Dit loopt uit een van bijeenkomsten voor ouders tot workshops voor spelers, tot aan het opleidingsprogramma voor trainers. Dit opleidingsprogramma voor trainers bestaat uit drie aspecten. Het eerste aspect zijn de themabijeenkomsten, waarbij eens per maand een thema uit de opleidingsvisie van ONS Sneek centraal staat. Het tweede aspect is het ‘train-de-trainer programma’. Hierbij worden zes ervaren trainers ingezet om de jeugdtrainers te observeren en na de training te evalueren. In de groep van deze zes ervaren trainers zit onder andere de hoofdtrainer van ONS Sneek, maar bijvoorbeeld ook een trainer van SC Cambuur. Het laatste aspect zijn de individuele voortgangsgesprekken waarbij trainers zichzelf scoren op basis van het trainersprofiel, doelen opstellen voor zichzelf en vervolgens geholpen worden bij het behalen van deze doelen.

Het onderscheidende element van de Good Practice

Sinds de vorige certificering van ONS Sneek in 2020 hebben er binnen de ONS Academy drie relevante ontwikkelingen plaatsgevonden. Hierdoor hebben zij de Good Practice nu meer dan verdiend. De eerste ontwikkeling is dat de ONS Academy destijds nog maar net opgezet is, maar inmiddels al een aantal jaar succesvol actief is. Een volgende ontwikkeling is dat de ONS Academy zich niet alleen openstelt voor trainers van de eigen vereniging, maar ook voor trainers uit de regio. Het feit dat de opleidingsactiviteiten van de ONS Academy kosteloos toegankelijk zijn voor niet-ONS Sneek trainers is een mooie ontwikkeling. ONS Sneek neemt hierbij namelijk de regionale verantwoordelijkheid voor de duurzame ontwikkeling van jeugdvoetbal. De derde relevante ontwikkeling is het feit dat de ONS Academy is geaccrediteerd door de KNVB. Hierdoor kunnen deelnemende trainers (intern en extern) zes licentiepunten ontvangen voor de deelname aan dit programma.

Al met al zorgen alle activiteiten in de ONS Academy voor veel verbinding, een lerende omgeving en maakt het dat trainers tevreden zijn over hun tijd bij de ONS Sneek. Het zorgt daarmee ook voor continuïteit in het kader. Ten slotte wordt door betere trainers op te leiden het spelplezier en de ontwikkeling van jeugdspelers vergroot.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op een bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!