Tweede in-house Talentherkenning in Sport opleiding bij FC Twente/Heracles groot succes!

Nieuws door Thom van Berkel

In november heeft voor de tweede keer de Talentherkenning in Sport bij de FC Twente/Heracles Academie plaatsgevonden. Een combinatie van in totaal 20 scouts en regiocoördinatoren zijn door de docenten Sebastiaan Platvoet, Stijn ter Welle en Thom van Berkel meegenomen in het kijken naar talent met de kennis uit de wetenschap en praktijk. De inhoud van de opleiding is gecombineerd met de visie van de FC Twente/Heracles Academie op het kijken naar spelers met potentie.

De bijeenkomsten

Tijdens de eerste van drie bijeenkomsten is ingegaan op het beoordelingsformulier waarmee spelers bij FC Twente/Heracles bekeken worden. Ook de kenmerken van kinderen met potentie in de onderbouw zijn met elkaar besproken. Extra relevant, aangezien dit een leeftijd is waarin FC Twente/Heracles erg actief is met het in kaart brengen van spelers met potentie in de regio alvorens ze voor het eerst te selecteren voor de onder 12.

Bijeenkomst twee begon buiten. Na het kijken van een wedstrijd van het O12 regioteam werd het gesprek gevoerd over welke spelers waarom potentie hebben. Dat dit een uitdaging is en dat de meningen hierover flink kunnen verschillen bleek wel tijdens de nabespreking. FC Twente/Heracles probeert hier eenheid in te krijgen om vanuit een duidelijke kijkwijzer spelers in te schatten.

In de laatste bijeenkomst zijn we ingegaan op wat het kijken naar potentievolle spelers zo lastig maakt. We kijken naar een groep kinderen die allemaal verschillen qua leeftijd, groei en voorgeschiedenis. Hoe kun je hier als scout of coördinator dan toch rekening mee houden tijdens het beoordelen van potentie? Ten slotte hebben enkele deelnemers hun ervaringen en lessen gepresenteerd.

Doorontwikkelen van scouts en de regio

Door deze opleiding wil FC Twente/Heracles blijven investeren in hun jeugdscouts en regiocoördinatoren. Het succes van de opleiding wordt namelijk mede bepaald door het selecteren van de juiste spelers in het programma. De scouts en coördinatoren hebben allemaal ook weer een functie bij verenigingen in de buurt. Extra mooi dus dat FC Twente/Heracles Academie investeert om de eigen regio verder te ontwikkelen. En uiteindelijk hoopt de academie betere keuzes te kunnen gaan maken in de toekomst!

Ook geïnteresseerd in de opleiding Talentherkenning in Sport? Lees hier meer of kom in contact!