NMC Bright onderzoekt de rol van de verenigingsmanager in het professionaliseren van de sport

Nieuws door Boas Matsinger

De laatste jaren zien we dat de sportwereld steeds professioneler wordt en op veel plekken worden verenigingsmanagers ingezet. Allemaal op hun eigen manier. Tijd voor NMC Bright om hier eens goed in te duiken. Naast ons terugkerende onderzoek naar vergoedingen in het amateurvoetbal, doen we nu ook onderzoek naar de verenigingsmanager. De grote vraag die we willen beantwoorden: Welke rol speelt de verenigingsmanager eigenlijk in dit voortdurend veranderende landschap? Boas Matsinger is op dit moment binnen NMC Bright bezig met dit onderzoek.

Uitdagingen en kansen in de sportsector

In de sportsector zijn er heel wat uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het werven en binden van leden, financieel gezond blijven en zorgen voor een veilige en inclusieve sportomgeving. Maar juist die uitdagingen bieden ook kansen voor groei en vernieuwing. Iedereen in de sport – van verenigingen tot gemeenten en sportbonden – wil verder professionaliseren. De komst van Sportakkoord II en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zal dit alleen maar meer stimuleren.

Stakeholders en impact

We betrekken verschillende partijen bij dit onderzoek, zoals verenigingen, gemeenten, actieve verenigingsmanagers en sportbonden. We willen met een veelzijdige aanpak begrijpen welke perspectieven en belangen meespelen in de professionalisering van de sportsector. Onze specifieke focus ligt op de rol van de verenigingsmanager als drijvende kracht voor positieve verandering.

We willen niet alleen begrijpen hoe het ervoor staat met de professionalisering in de sport, maar ook actief bijdragen aan het bedenken van manieren om verenigingen te ondersteunen. Met die strategieën kunnen verenigingen straks op een nog professioneler niveau actief zijn.

Perspectief

Hoewel het onderzoek momenteel nog in volle gang is, belooft het nu al waardevolle inzichten te bieden voor de verdere ontwikkeling van de sportsector in Nederland. De resultaten zullen worden geanalyseerd en gerapporteerd, met als uiteindelijk doel de bevindingen te delen en te bespreken met de bredere sportgemeenschap.

Wil jij bijdragen aan dit onderzoek of op de hoogte gehouden worden van de resultaten? Stuur dan een mail naar boas@nmcbright.nl.