Een nieuw Jeugdvoetbalbeleidsplan nodig?

Nieuws door Thom van Berkel

Vv Amstelveen Heemraad had een wens voor een nieuw jeugdvoetbalbeleidsplan. In de afgelopen maanden heeft de vereniging met succes deelgenomen aan het Programma Voetbalontwikkeling. Dit programma, geïnitieerd door de KNVB en NMC Bright, heeft als doel clubs intensiever te ondersteunen bij de ontwikkeling van specifieke thema’s in het voetbal. Voorbeelden van deze thema’s zijn onder andere kaderontwikkeling, het creëren van een pedagogisch voetbalklimaat en het verbeteren van de visie op (steeds beter) leren voetballen. In dit artikel nemen we je mee in het Programma Voetbalontwikkeling bij vv Amstelveen Heemraad.

De ambitie van vv Amstelveen Heemraad

Vv Amstelveen Heemraad had de wens om via een gedragen en gestructureerd beleid de komende jaren spelers nog beter te kunnen opleiden voor het eerste elftal. Via een tweetal bijeenkomsten en begeleiding op afstand in het Programma Voetbalontwikkeling is de vereniging gekomen tot een nieuw jeugdvoetbalbeleidsplan. Voorzitter Henk Hoeksema zegt hierover: ‘NMC Bright & KNVB hebben met zichtbare deskundigheid onze verschillende visies, overtuigingen en kennis getransformeerd in een op maat gemaakt jeugdvoetbalbeleidsplan. Dit nieuwe beleid sluit goed aan bij de unieke identiteit van onze vereniging. Het resultaat is een consistent technisch beleidsplan dat onze eigen cultuur en visie weerspiegelt, verrijkt waar nodig en constructief neergezet. Dankzij de begeleiding van NMC Bright & KNVB zijn we in staat geweest om onze ideeën te verfijnen en te integreren in een plan dat de komende jaren met veel vertrouwen zal worden uitgevoerd. Hun vermogen om ons ‘bij de hand te nemen’ tijdens dit proces was niet alleen professioneel, maar ook buitengewoon prettig.’ Volgens Hoofd Opleiding Ayoub Zagdoud waren het erg informatieve en interactieve sessies.

Het jeugdvoetbalbeleidsplan

Het vernieuwde jeugdvoetbalbeleidsplan is een gevolg van een proces om de visie af te stemmen en de speelwijze concreet te maken. Deze manier van voetballen is verwerkt in richtlijnen voor trainingen en wedstrijden per leeftijdsfase die gelden voor iedere trainer en speler binnen vv Amstelveen Heemraad. De net aangestelde hoofdtrainer per seizoen 2024/’25 Norbert Alblas vertelt hierover.  Met de begeleiding van de KNVB en NMC Bright kunnen we als club de volgende stap zetten in de ontwikkeling van onze spelers. Door op een gestructureerde manier met elkaar te werken aan de vertaling van de speelwijze die we met ons 1ste elftal hebben opgesteld naar de jeugdopleiding hopen we als club mooie stappen te kunnen zetten. De sessies die we hebben gehad waren verhelderend en inspirerend en de ondersteuning vanuit hun erg waardevol!’ Danny ten Veen, secretaris in het hoofdbestuur, vult aan: ‘De samenwerking met NMC Bright, de KNVB en onze enthousiaste vrijwilligers was verrijkend. Het Technisch Jeugdplan sluit aan bij onze sportieve ambities en biedt aansluiting naar de selectie en seniorentak.’

Je eigen vereniging doorontwikkelen?

We kijken terug op een positieve samenwerking met vv Amstelveen Heemraad en zijn blij om te horen dat het Programma Voetbalontwikkeling heeft bijgedragen aan de doorontwikkeling van de vereniging. Wil je meer weten over wat het Programma Voetbalontwikkeling voor jouw vereniging kan betekenen? Neem een kijkje op deze pagina of neem contact op via de onderstaande knop!