Een update van onze afdeling Sport & Leefstijl

Blogs door Jorrit Smit

Steeds meer organisaties weten inmiddels dat NMC Bright, naast topsport & talent, ook steeds actiever is op het gebied van breedtesport en leefstijl. We willen namelijk van Nederland het sportiefste land ter wereld maken. Wij vinden het leuk om een update te delen over enkele projecten en programma’s waar we een bijdrage aan mogen leveren.

Sportakkoord Leiderdorp – Succesverhalen en extra budget

Voor Sportakkoord Leiderdorp was 2023 een prachtig jaar. Een nieuw Sportakkoord II is gelanceerd en vanuit dit akkoord zijn in korte tijd zo’n 30 projecten gestart. Een mooi aantal waar het college zelfs extra budget voor vrij wist te maken. Voor 2024 is inmiddels samen met de Stuurgroep de aanpak voor het komende jaar vastgesteld. Er komen drie aanvraagrondes en in april komt er een “Zeepkistbijeenkomst” om alle succesverhalen een podium te geven en anderen te inspireren.

Sportvisie Gouda – In gesprek over het beweeggedrag van de Gouwenaar

Gemeente Gouda werkt aan een nieuwe sportvisie, waarbij veel Goudse organisaties en inwoners worden betrokken. Naast de sessies met sportclubs en de urban-/cultuurorganisaties, komen er ook sessies met minder voor de hand liggende organisaties. Denk aan de moskee, de woningbouwvereniging, horeca, gezondheidszorg, de winkeliersvereniging, wijkagenten en een de verzekeraar. Deze organisaties hebben veel contact met inwoners, maar niet primair over sport en bewegen. Via deze weg inventariseren we goede en vernieuwende ideeën over het beweeggedrag van Goudse inwoners.

Energiek Zoeterwoude – Partnernetwerk en campagne voeren

Energiek Zoeterwoude is de leefstijlbeweging die bijdraagt aan een vitaler leven in Zoeterwoude.  Dat gebeurt op twee manieren. Enerzijds worden er met lokale organisaties zoveel mogelijk sport en leefstijl activiteiten en projecten georganiseerd. Daarnaast wordt (online) campagne gevoerd voor een gezonde leefstijl en wordt goed zichtbaar gemaakt welke activiteiten er zijn.

Vitaliteitsmonitor & Clubontwikkeling 3.0 – volop in ontwikkeling

Vitale sportaanbieders is in alle gemeentes een speerpunt. Hoe kunnen gemeentes sportaanbieders goed monitoren en ondersteunen? Wij mogen diverse gemeentes en bonden met deze vraag ondersteunen. Zo werken we momenteel aan een eigen verenigingsmonitor en helpen we gemeentes en bonden bij de ontwikkeling van hun visie. Ook dragen we met onze ontwikkelprogramma’s bij aan het ontwikkelen van lokale sportverenigingen, daar waar volop gesport wordt.

Onderzoek verenigingsmanager

In een eerder artikel vertelden we over ons kwalitatieve onderzoek naar de verenigingsmanager. Momenteel worden er veel gesprekken gevoerd met gemeentes, bonden en verenigingsmanagers. De bereidheid om hieraan bij te dragen is groot en de vele gesprekken geven mooie inzichten.

Heb je vragen naar aanleiding van deze update of wil je in contact komen? Jorrit Smit staat je graag te woord.