Amateurverenigingen volop in ontwikkeling: een overzicht (dec ’23 – jan ‘24)

Blogs door Steijn Kuppens

Sinds de vorige update op 7 december 2023 zijn de KNVB en NMC Bright weer bij verschillende verenigingen op bezoek geweest, om hen te helpen bij het (door)ontwikkelen van hun jeugdopleiding. Met dit artikel geven we jullie een overzicht van de verschillende avonden bij de deelnemende verenigingen in het kader van het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Kwaliteit & Performance Programma

Begin december zijn Thom van Berkel (NMC Bright) en Jan Kroes (KNVB) samen op pad geweest richting Amsterdam. Bij AFC vond er namelijk een hercertificering plaats, waarbij deze vereniging opnieuw de status Regionale Jeugdopleiding kreeg toegewezen. Ook heeft AFC een Good Practice verdiend voor het trainingsprogramma gebaseerd op kalender- en biologische leeftijd. ‘Een erg mooie ontwikkeling, die zorgt voor eerlijke beoordeling voor kinderen’, zegt Thom van Berkel.

In de eerste week van december mocht Leon Kingma (NMC Bright) op pad, dit keer samen met Ab van der Velde (KNVB). Zij gingen samen naar v.v. Spirit voor een hercertificering binnen het Kwaliteit & Performance Programma. Op de avond zijn goede gesprekken gevoerd over de huidige ontwikkelingen en is er een blik geworpen richting de aankomende jaren. In deze aankomende jaren gaat de vereniging aan de slag met een aantal ontwikkelpunten, om de status Lokale Jeugdopleiding opnieuw te bemachtigen.

Op 12 december zijn Harm Zeinstra (NMC Bright) en Ab van der Velde voor een hercertificering langs geweest bij v.v. Hoogeveen. De vereniging is volop in ontwikkeling en wil de status Lokale Jeugdopleiding gaan verlengen. Met vernieuwd beleid en nog mooie uitdagingen was het een leerzame avond.

In januari mocht Leon Kingma opnieuw aan de slag bij een vereniging, dit keer met Ab van der Velde. Samen hebben zij een auditbijeenkomst gedraaid bij MSC Meppel. MSC Meppel is ontwikkelgericht en enthousiast om verder te werken met de verbeterpunten en aanbevelingen die ze hebben gekregen n.a.v. de audit. Een mooie beloning voor de vereniging is dat de status Lokale Jeugdopleiding is behaald. MSC Meppel laat weten: ’De audit was positief en constructief opgesteld, met goede en nuttige aanbevelingen waaraan we iets hebben. Dit doen ze op een verfrissende en verhelderde wijze, waardoor we de samenwerking als zeer prettig en nuttig hebben ervaren.’

Thom van Berkel is op 22 januari samen met Jan Kroes op pad geweest naar AS’80. De avond stond in het teken van een audit voor het Kwaliteit & Performance Programma. ‘Bij deze ambitieuze en grote vereniging, met een betrokken kader, liggen volop ontwikkelkansen!’, zegt Thom van Berkel.

Programma Voetbalontwikkeling

Op 6 december zijn Leon Kingma (NMC Bright) en Jordi Dekker (KNVB) langs geweest bij MVC’19 voor een analysesessie voor het Programma Voetbalontwikkeling. Tijdens deze avond lag de focus op de thema’s pedagogisch voetbalklimaat, begeleiden & opleiden van kader en op trainingen. Er werd door middel van een ontwikkelplan een routekaart uitgewerkt, om beleid te ontwikkelen voor hoe de toekomstige jeugdvoetbalkadercoaches de trainersstaf moeten gaan begeleiden.

Op 11 december zijn Thom van Berkel, Steijn Kuppens (NMC Bright) en Ab van der Velde voor een tweede ontwikkelsessie bij VDZ op bezoek geweest. Tijdens deze avond lag de focus op het opstellen van richtlijnen voor ontwikkelgesprekken met spelers, als uitbreiding van het VDZ FUNdament. Een waardevolle avond, die leidde tot concrete actiepunten voor VDZ.

Maandag 18 december stond in het teken van een ontwikkelsessie bij SteDoCo. Thom van Berkel en Jordi Dekker hebben samen met een betrokken groep aanwezigen richtlijnen opgesteld voor het begeleiden van trainingen en wedstrijden. Daarbij is er ook aandacht geweest voor het begeleiden van trainers.

Een dag later op 19 december, zijn Leon Kingma en Ab van der Velde afgereisd naar Sporting Krommenie voor een analysesessie. De thema’s die tijdens de avond werden behandeld waren speelwijze en (steeds beter) leren voetballen, pedagogisch voetbalklimaat en teamindelingen. Met behulp van het ontwikkelplan is er een routekaart uitgewerkt om tot een visie op het pedagogische voetbalklimaat te komen. Volgens Sporting Krommenie was het een geslaagde sessie: ‘Goede sessie, hier kunnen we verder mee. Echt een toevoeging op ons nieuwe beleid!’

De eerste avond in het nieuwe jaar (2024) was een ontwikkelsessie bij RKSV Prinses Irene. Leon Kingma en Jordi Dekker gingen samen op pad. Tijdens de avond lag de focus op het thema ontwikkelen van kaderbeleid. Samen met een grote groep aanwezigen van zowel de voetbal- als de korfbalafdeling zijn de pijlers van begeleiden en opleiden van kader bepaalt. Deze pijlers zijn vervolgens uitgewerkt en vastgesteld in een jaarplanning.

Tijdens een analysesessie bij MVV’58 hebben Leon Kingma en Ab van der Velde de thema’s organisatie, pedagogisch voetbalklimaat en doorstroming naar senioren behandeld. Het was een geslaagde avond, volgens de aanwezigen vanuit de vereniging.

In de laatste week van januari is Leon Kingma samen met Jan Kroes op bezoek geweest bij TOV voor een analysesessie. Tijdens de avond is er gewerkt aan een ontwikkelplan om tot een kaderbeleid te komen voor de vereniging uit Baarn.

Op 31 januari zijn Thom van Berkel en Jordi Dekker naar vv Be Ready geweest, voor een ontwikkelsessie. Er is tijdens de avond een beleid ontwikkelt voor begeleiding van teamindelingen, gezamenlijk trainen met jongste jeugd en voor het begeleiden van trainers. ‘Een geslaagde avond in Hank!’, laat Thom van Berkel weten.

Good Practice

Verenigingen kunnen ook beloond worden met een Good Practice. Deze artikelen lees je onder het kopje ‘Good Practice’ bij artikelen op de website van NMC Bright. Ben je ook betrokken bij een voetbalvereniging die zich wil ontwikkelen? Mogelijk is het Programma Voetbalontwikkeling of het Kwaliteit & Performance Programma wat voor jullie.

Kom hierover in contact met Steijn Kuppens.