Energiek Zoeterwoude organiseert succesvolle lezing over slaap

Nieuws door Jorrit Smit

Ruim 170 inwoners uit Zoeterwoude verzamelden zich in de prachtige Dorpskerk in Zoeterwoude voor een lezing van Prof. Andrea B. Maier over slaap en de hersenen. Dat slapen belangrijk is, dat  wisten de aanwezigen wel. Over hoe dat slapen precies werkt en waarom zoveel mensen zo slecht slapen, ging voor veel mensen een wereld open.

Het belang van slaap

Ons slaapritme is bijvoorbeeld (oorspronkelijk) gebaseerd op onze biologische klok. Door aangepaste levensritmes, veel blauw licht en prikkels, is bij veel mensen de biologische klok van slag. Met een slechte kwaliteit van slapen als gevolg. Slecht slapen maakt je vermoeid en leidt tot minder functioneren, maar vergroot ook de kans op (ernstige) ziektes. Terug naar de oorspronkelijke basis is dan ook de belangrijke rode draad voor een betere slaap.

Andrea Maier in de dorpskerk in Zoeterwoude

Wethouder onder de indruk

De avond werd geopend door wethouder Moniek van Sandick en ook burgemeester Fred van Trigt was aandachtig toehoorder. Zij kregen allen de wetenschappelijke onderbouwing over de effecten van  blauw licht, cafeïne, sporten, uitslapen, biologische klok en REM-slaap te horen. Wethouder Moniek van Sandick nam praktische tips mee vanuit de wetenschappelijke onderbouwing van Prof. Andrea B. Maier, zo vertelt ze in deze video.

NMC Bright collega Jorrit Smit vertelt namens Energiek Zoeterwoude: ‘Energiek Zoeterwoude is gestoeld op positieve gezondheid. Dat gaat aan de ene kant over bewegen en goede voeding, maar ook over mentale gezondheid, verbinden en zingeving. Dus zo pakken we ook andere thema’s zoals slaap mee.’

Wat is Energiek Zoeterwoude?

Energiek Zoeterwoude is de leefstijlbeweging die als voedingsbodem dient om een gezonde leefstijl en leefomgeving makkelijk en toegankelijk te maken voor alle inwoners van Zoeterwoude. Dat gebeurt via twee sporen. Enerzijds organiseren we met lokale inwoners en organisaties (nieuwe) projecten en activiteiten die bijdragen aan een gezonde(re) leefstijl. Daarnaast wordt (in samenwerking met The Pando Network) campagne gevoerd om de projecten en activiteiten zichtbaar te maken en inwoners te inspireren met tips, informatie en mooie verhalen.

Meer informatie over de beweging is te vinden op www.energiekzoeterwoude.nl en ook op Instagram en Facebook zijn we te vinden.