Good Practice FC ’s-Gravenzande: Breed opleiden van jonge spelers op een unieke wijze

Good practices door Steijn Kuppens

FC ’s-Gravenzande heeft tijdens het Kwaliteit & Performance Programma in het seizoen 2022/’23 de status als Regionale Jeugdopleiding weten te verlengen. Tijdens dit proces hebben ze voor de tweede keer een Good Practice verdiend. De Good Practice is uitgedeeld op basis van de manier waarop zij hun jonge spelers breed opleiden. In dit artikel lees je op welke unieke wijze zij dit doen.

De Good Practice van FC ’s-Gravenzande

Bij de vorige Good Practice van FC ’s-Gravenzande werd de ‘BLOK-MIX’ ontwikkeld. Dit was een manier van indelen bij trainingen, waarbij spelers van 3 geboorte jaren gemixed op maandag met elkaar trainde. Het ging hier om extra team-overstijgende trainingen, op basis van fysieke overeenkomsten, fysieke verschillen, kwaliteiten en/of posities. Door de constant veranderende omgeving wilde de vereniging aanpassings- en leervermogen stimuleren. Lees hier meer over deze Good Practice!

Voor deze Good Practice is gekeken om dit proces in de onderbouw intern nog verder uit te breiden. Er wordt nu namelijk ook anders gehandeld bij het indelen van teams in de jongste jeugd. Hierbij staat opnieuw het breed opleiden van hun jeugd centraal. De, op dit moment, betere spelers worden verdeeld over minimaal twee teams. Deze twee teams staan onder leiding van één hoofdtrainer. Drie keer per seizoen worden deze teams opnieuw ingedeeld om wisselende samenstellingen en weerstand te stimuleren. Op deze manier krijgen trainers beter zicht op de ontwikkeling van alle selectiespelers en kunnen de ‘mindere’ spelers zich goed optrekken aan de ‘betere’. Ook trainers worden getriggerd, door bezig te zijn met ontwikkelen van alle spelers van de selectie. FC ’s-Gravenzande kiest er bewust voor om drie keer per seizoen te wisselen van teamsamenstelling en niet mee te lopen met het 4 fase model van de KNVB. Zij merken dat hierdoor het prestatiegedrag van ouders afneemt en zij het ‘breed opleiden’ beter begrijpen. FC ’s-Gravenzande laat de ouders zien dat het niet alleen gaat over nu, maar over waar de vereniging op langere termijn heen wil. De missie en de visie van de vereniging komt hierbij mooi naar voren.

Het onderscheidende element van de Good Practice

FC ’s-Gravenzande wordt met betrekking tot het breed opleiden gezien als een onderscheidende vereniging in de omgeving. Zij zijn al vier jaar bezig met het opleiden op deze manier. Jaarlijks wordt er bij trainers en ouders gemonitord om te weten te komen waar bij te sturen of extra aandacht te geven. De vereniging heeft naar eigen zeggen durf en lef getoond, door op deze nieuwe manier breed op te leiden. Ze hebben geloof en vertrouwen gehouden in het lange termijn opleiden en dit heeft geleid tot resultaat. Volgens NMC Bright en de KNVB een meer dan verdiende Good Practice!

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op een bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!