Nieuwe inzichten over talentherkenning tijdens Symposium Voetbalontwikkeling 2024!

Nieuws door Steijn Kuppens

Op vrijdag 12 april organiseerden NMC Bright en de KNVB het jaarlijkse Symposium Voetbalontwikkeling. Aanwezig waren bestuurders en hoofden opleiding van de deelnemende verenigingen aan het Programma Voetbalontwikkeling en het Kwaliteit & Performance Programma. Voor het tweede jaar op rij vond het symposium plaats bij deelnemende vereniging SO Soest. De avond zat vol met kennisdeling, inspiratie en er was ruimte om te netwerken.

Platvoet en van Geel inspireren

Het symposium richtte zich dit keer op het thema talentherkenning. De avond stond onder leiding van Thom van Berkel, die samen met René van Baren (KNVB) de avond aftrapte. Vervolgens was het de beurt aan Sebastiaan Platvoet (Hoofdonderzoeker Sport & Talent bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en Joost van Geel (Manager bij TeamNL, voorheen High-performance manager KNHB) om hun visie te delen op dit complexe thema ‘talentherkenning’. Sebastiaan deelde inzichten vanuit de wetenschap en Joost nam het publiek mee vanuit verschillende invalshoeken uit de praktijk. Een mooie aanvulling op elkaar, wat leidde tot een inspirerende presentatie.

Workshops concretiseren

Na de presentaties van bovengenoemde was het tijd voor een korte pauze, met de jaarlijkse groepsfoto. Vervolgens splitsten de deelnemers zich op voor twee verschillende workshops. In de eerste workshop gingen Harm Zeinstra, Jan Kroes (KVNB) en René ten Broeke (KVNB Talentontwikkeling) samen met de deelnemers aan de slag met het ‘beoordelen van talent in de praktijk’. De deelnemers kregen een informatieve presentatie en gingen vervolgens zelf aan de slag met het invullen van een beoordelingsformat. De tweede workshop stond in het teken van het onderwerp ‘teamindelingen’. Deze stond onder leiding van Leon Kingma (NMC Bright) en Ab van der Velde (KNVB), die de managers prestatie- en breedtesport van DZC’68 hadden uitgenodigd. Ralf Timmer en Chiel Oostendorp van DZC’68 inspireerde de deelnemers over de manier waarop de Doetinchemse vereniging omgaat met teamindelingen en het thema gelijke kansen. Vervolgens werd er aan de hand van stellingen en vragen over het onderwerp ‘teamindelingen’ in groepjes gediscussieerd.

Na kort plenair de belangrijkste punten uit beide workshops op te halen en de sprekers en SO Soest als gastheer te bedanken, startte de informele borrel waarmee het Symposium werd afgerond. De KNVB en NMC Bright kijken terug op een geslaagde avond.

Meer weten over het Programma Voetbalontwikkeling of het Kwaliteit en Performance Programma? Neemt contact op met Thom van Berkel (tvanberkel@nmcbright.nl).