NMC Bright start met clubondersteuning in Gemeente Leiderdorp

Nieuws door Jorrit Smit

Vanaf 23 april 2024 start NMC Bright met de uitvoering van clubondersteuning in de gemeente Leiderdorp. Jorrit Smit gaat samen met onze nieuwe NMC Bright collega Gloire Kalangu clubs helpen om op verschillende vlakken gezond te blijven. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën en vrijwilligers.

Aanleiding om de clubondersteuning aan te bieden is een vitaliteitsonderzoek uit 2022 uitgevoerd door het Mulier Instituut. Uit dit onderzoek blijkt dat sportclubs na de coronacrisis en de energiecrisis gerichte clubondersteuning kunnen gebruiken om als club vitaal te worden en/of te blijven. De Gemeente Leiderdorp zet daar actief op in met het aanstellen van Jorrit en Gloire.

Ontwikkelen van de clubs in Leiderdorp

Op 25 januari presenteerde de gemeente het plan voor clubondersteuning tijdens een bijeenkomst met vrijwilligers van sportclubs. De opgehaalde wensen tijdens deze bijeenkomst liepen uiteen. Sommige clubs hebben behoefte aan hands-on ondersteuning bij bepaalde thema’s zoals financiën, vrijwilligers, verduurzaming, ledenwerving etc. Andere clubs hebben weer meer behoefte aan verbindingen met andere sportclubs of domeinen. Aan Gloire en Jorrit om zo goed mogelijk aan deze wensen te voldoen.

Clubondersteuners Jorrit en Gloire: “Wij zien de nodige uitdagingen voor sportclubs, maar ook ontzettend veel mooie kansen. Wij hebben veel zin om de sportclubs de komende twee jaar te ondersteunen bij het benutten van alle kansen.”

Wethouder sport Herman Romeijn: “Sportverenigingen spelen een belangrijke rol in ons dorp. Natuurlijk omdat mensen bij een sportvereniging komen om te sporten. Dat is gezond voor lichaam en geest. Maar het is ook een plek waar mensen samenkomen, het gezellig hebben met elkaar en met elkaar een berg (vrijwilligers)werk verzetten. Ik vind het dan ook enorm belangrijk dat het goed gaat met de verenigingen. De clubondersteuners gaan daarbij helpen.”

Impact-gestuurde clubondersteuning

Naast het inspelen op de vragen van de sportclubs gaat NMC Bright in Leiderdorp ook aan de slag met de door NMC Bright nieuw ontwikkelde visie op impact-gestuurde clubondersteuning. Bij deze ondersteuning staat niet het aanbod of de vraag van de club centraal, maar wordt (ook) gekeken naar de potentiële maatschappelijke impact. “Hoe kunnen we met bepaalde clubs nog meer en beter inspelen op bepaalde maatschappelijke uitdagingen” is daarbij de vraag die centraal staat.