Good Practice vv Foreholte: Uniek teamindelingsproces voor gelijke kansen in onderbouw

Good practices door Steijn Kuppens

v.v. Foreholte heeft in het seizoen 2022/’23 middels een hercertificering opnieuw deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma. Waar in de vorige twee trajecten de status Lokale Jeugdopleiding werd behaald, heeft v.v. Foreholte in hun derde traject inmiddels de status Regionale Jeugdopleiding behaald. Tijdens dit proces hebben ze een Good Practice verdiend. De Good Practice is uitgedeeld op basis van de ambitie om gelijke(re) kansen en breed opleiden te waarborgen binnen de jeugdopleiding.

De Good Practice van v.v. Foreholte

V.v. Foreholte is groeiende als vereniging en merkt dit met name in de onderbouw. Aan de vele instromende jeugdleden willen zij gelijke aandacht en mogelijkheden bieden in hun eerste jaren als lid van de vereniging. Naast dat dit voor jeugdspelers leuk en uitdagend is, biedt het de vereniging ook meer en betere aanwas richting elftallen in de middenbouw. Hierdoor is de kwaliteit in de breedte van de jeugdopleiding verhoogd, wat vervolgens ook weer een positief effect op de doorstroom naar de senioren heeft. Dit is ook nog eens passend bij de visie van de vereniging, om met zo veel mogelijk zelf opgeleide spelers te presteren.

Het onderscheidende element van de Good Practice

Het onderscheidende van de manier die v.v. Foreholte inzet om gelijke(re) kansen te bieden is het teamindelingsproces. De teams in de onderbouw worden flexibel ingedeeld waardoor er geen definitief karakter hangt aan een team. Hierdoor heeft v.v. Foreholte de vrijheid om de weerstand beter aan te passen aan de ontwikkelbehoefte van de jeugdspelers. De vereniging gebruikt hiervoor het vier fasen competitiemodel als ijkmomenten. Deze teamindelingen worden zowel gedurende het jaar aangepast als wekelijks tijdens de trainingen. Trainers in de onderbouw maken snel gebruik van deze mogelijkheid om spelers in andere trainingsgroepen te plaatsen, passende bij hun ontwikkelbehoefte. Het komende seizoen wordt dit verder versterkt in de midden-/bovenbouw door gemixt te trainen. Dit gebeurt op basis van competentie of persoonlijk ontwikkelplan, in plaats van per leeftijdscategorie.

Wat is een Good Practice?

Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma gericht op een bepaald thema waar een club in uitblinkt. Het doel van de Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het beter opleiden van (meer) jeugdspelers. De Good Practice dient onderscheidend te zijn, moet in de afgelopen jaren aantoonbare resultaten hebben behaald voor het beter opleiden van (meer) jeugdspelers en moet geborgd zijn in het (jeugd)beleid. De Good Practice kan worden toegekend aan iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling.

Voor meer Good Practices, lees hier verder!