Amateurverenigingen volop in ontwikkeling: een overzicht (april – mei ‘24)

Blogs door Steijn Kuppens

Sinds de vorige update op 9 april 2024 zijn de KNVB en NMC Bright weer bij verschillende verenigingen op bezoek geweest, om hen te helpen bij het (door)ontwikkelen van hun jeugdopleiding. Met dit artikel geven we jullie een overzicht van de verschillende audits, reviews en analyse- en ontwikkelsessies bij de deelnemende verenigingen in het kader van het Programma Voetbalontwikkeling en het Kwaliteit & Performance Programma.

Programma Voetbalontwikkeling

De eerste avond die gepland stond in april was een analysesessie bij v.v. Mariënberg. Leon Kingma (NMC Bright) en Ab van der Velde (KNVB) gingen met een grote groep enthousiaste aanwezigen aan de slag om de vereniging intern naar een hoger niveau te tillen. Met behulp van het Programma Voetbalontwikkeling wil de vereniging stappen gaan zetten op het gebied van kaderbeleid. Dit moet leiden tot het verbeteren/ontwikkelen van het ‘Rood Zwarte Driehoek’ plan.

Een dag later, op woensdag 3 april, was het opnieuw tijd voor een analysesessie. Dit keer gingen Thom van Berkel (NMC Bright) en Jordi Dekker (KNVB) langs bij UNO Animo. De vereniging wil gaan werken aan het pedagogisch klimaat.

Op maandag 8 april zijn Leon en Ab op bezoek geweest bij TOV. Tijdens de ontwikkelsessie werden er manieren geïnventariseerd en uitgewerkt om het kader in de komende jaren zowel te introduceren, als verder te ontwikkelen.

Thom en Jordi gingen de dag hierna al vroeg in de ochtend op pad richting v.v. Nieuwenhoorn. Hier hadden ze een ontwikkelsessie, waarbij ze samen met een betrokken gezelschap aan de slag gingen met de nieuwe opleidingsvisie.

Op maandag 15 april gingen Leon en Jan Kroes (KNVB) op pad naar Meteren, om langs te gaan bij MVV’58. Tijdens de ontwikkelsessie werd de organisatiestructuur van MVV’58 geanalyseerd en werd beschreven hoe deze er idealiter in de komende jaren uit komt te zien. Hierbij hebben Leon en Jan samen met de aanwezigen een organogram ontwikkeld.

Harm Zeinstra (NMC Bright) en Ab hebben op dinsdag 16 april een verdiepende ontwikkelsessie gehad bij FC Wolvega. De Friese club is volop in ontwikkeling en wil graag haar jeugdvoetbalbeleid verder bundelen en concretiseren. Aan de hand van praktische voorbeelden en sparren op inhoud, is FC Wolvega in staat om de volgende stappen te zetten in een eenduidige manier van werken.

Bij SV Hector vond op 23 april een ontwikkelsessie plaats. Leon en Ab kwamen op bezoek en zij hebben samen met de aanwezigen een eerste aanzet gedaan tot het beschrijven van de visie op voetballen. Hierbij hebben ze concrete stappen gezet en een plan uitgestippeld om deze visie te ontwikkelen met input van de kaderleden van SV Hector.

Ongeveer een maand later dan de analysesessie gingen Thom en Jordi op maandag 6 mei opnieuw naar UNO Animo. Dit keer stond er een ontwikkelsessie op de planning. Er werd gewerkt aan het ontwikkelen van het pedagogisch klimaat bij de vereniging. Thom en Jordi deden dit samen met een erg betrokken gezelschap.

Op maandag 13 mei zijn Thom en Jan op bezoek geweest bij De Treffers. Zij zijn samen met de aanwezigen aan de slag gegaan met het ontwikkelen van ‘De Treffers Academy’. Dit is een interne opleiding voor trainers.

Op dinsdag 21 mei zijn Harm en Ab naar Friesland getrokken voor een ontwikkelsessie bij v.v. Balk. Naar aanleiding van de analysesessie is v.v. Balk aan de slag gegaan met een nieuw jeugdopleidingsplan. Centraal tijdens deze avond stond het (door)ontwikkelen en praktisch maken van dit beleid via praktische tips en ervaringen van verenigingen uit het land.

Een dag later hebben Leon en Ab samen met v.v. HYS een eerste stap gezet richting het ontwikkelen van een jeugdvoetbalbeleidsplan. HYS wil de cultuur binnen de vereniging veranderen en is de afgelopen jaren gestart met het opzetten van een jeugdafdeling. Sindsdien hebben ze mooie stappen gezet. Om deze vooruitgang te kunnen blijven behappen en om deze te borgen, wil v.v. HYS met behulp van het Programma Voetbalontwikkeling een jeugdvoetbalbeleidsplan ontwikkelen.

De laatste ontwikkelsessie in mei was bij vv Beuningse Boys. Thom en Ab gingen langs bij deze vereniging op 29 mei. Er werden stappen gezet m.b.t. het ontwikkelen van de opleidingsvisie. Ook werd het gesprek gevoerd over hoe deze structureel naar de praktijk gebracht kan worden. Met onder andere de nieuwe Hoofd Opleiding, de trainer van het eerste elftal, bestuursleden en technische commissie leden was er een erg betrokken kader aanwezig.

Kwaliteit & Performance Programma

De eerste avond die plaatsvond in april in het kader van het Kwaliteit & Performance Programma, was een review bij AS’80. Deze vond plaats op donderdag 18 april. Thom en Jan gingen samen op pad naar de vereniging in Almere en namen Stanley van Kesteren om het te hebben over de teamindelingen van AS’80. Er werden goede inhoudelijke gesprekken gevoerd tijdens de avond. AS’80 gaat nu aan de slag met de uitwerking van een mooi idee om een grotere groep kinderen, langer te beïnvloeden.

Op dinsdag 30 april zijn Harm en Ab te gast geweest bij HZVV voor een hercertificering voor een status Regionale Jeugdopleiding. Via gesprekken met de Hoofd Opleiding, jeugdcommissie en de trainers is het beeld opgemaakt van deze Hoogeveense vereniging. Met een sterk beleid en verschillende uitdagingen in de praktijk is HZVV goed op weg voor het verlengen van een status Regionale Jeugdopleiding.

Bij v.v. SHO zijn Thom en Jordi op 22 mei op bezoek geweest voor een hercertificering. Een leuke club met een zeer betrokken kader, die een mooi nieuw beleidsplan heeft. De vereniging gaat de komende tijd werken aan het behalen van de status Lokale Jeugdopleiding.

Good Practice

Amateurverenigingen kunnen ook beloond worden met een Good Practice. Deze artikelen lees je onder het kopje ‘Good Practice’ bij artikelen op de website van NMC Bright. Ben je ook betrokken bij een voetbalvereniging die zich wil ontwikkelen? Mogelijk is het Programma Voetbalontwikkeling of het Kwaliteit & Performance Programma wat voor jullie.

Kom hierover in contact met Steijn Kuppens.