De route van Talent- het Nederlands Elftal EK 2024

Blogs door Thom van Berkel

Oranje won gistermiddag van Polen en beleefde daarmee een goede start op het EK 2024 in Duitsland. De ‘starters’ en finishers’ van Oranje kennen allemaal een andere route naar dit EK. Vanuit het oogpunt van talentherkenning is interessant om hun route na te gaan tot de eerste EK-wedstrijd. Wij deden een klein onderzoek naar de spelers van Oranje die actief zijn op het EK 2024.

De keepers

Eerste keeper Bart Verbruggen begon met voetballen bij WDS ’19 in Breda waarbij hij vervolgens werd opgepikt door NAC Breda. Na een transfer naar Anderlecht maakte hij de overstap naar Brighton Hove & Albion. Mark Flekken is zijn voetbalcarrière gestart bij WDZ Bocholtz en heeft tot zijn 10e als veldspeler gespeeld. Vanaf O12 werd Roda JC zijn club en daarna vervolgde hij zijn carrière in Duitsland bij Alemannia Aachen, Greuther Fürth, MSV Duisburg en SC Freiburg. Afgelopen seizoen nam de Engelse club Brentford hem over. Justin Bijlow werd geboren in Rotterdam en begon al op jonge leeftijd met voetballen bij de amateurvereniging SC Feyenoord. Drie jaar later maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord.

De verdedigers 

Dat aanvoerder Virgil van Dijk niet verder kwam dan Jong Willem II/RKC en daarna de overstap maakte naar FC Groningen is bekend. Daarvoor speelde hij bij WDS ’19 uit Breda. Lutsharel Geertruida begon bij amateurvereniging FC Overmaas en maakte vervolgens de overstap naar RKSV Spartaan ’20 voordat hij werd opgepikt door Sparta Rotterdam en later Feyenoord. Het voetbalverhaal van Denzel Dumfries is al vaak besproken. Van vv Smitshoek naar Spartaan ’20 terug naar vv Smitshoek. Vanuit daar maakte hij de stap naar BVV Barendrecht. Op 18-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Sparta, waarbij hij na de winterstop z’n debuut maakte in het eerste elftal. Jurriën Timber en z’n tweelingbroer Quinten speelden bij het Utrechtse DVSU. Na een periode bij Feyenoord maakten ze beiden de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Vv Spirit in Ouderkerk aan den IJssel is de eerste amateurvereniging van Inter Milaan verdediger Stefan de Vrij. Vv Spirit is deelnemer aan het Kwaliteit & Performance Programma en draagt de status Lokale Jeugdopleiding. Matthijs de Ligt speelde z’n eerste wedstrijden bij FC Abcoude, waarna hij op jonge leeftijd al in de jeugdopleiding van Ajax instroomde. Daley Blind startte zijn voetbalverhaal bij de Amsterdamse amateurvereniging AFC. Ook AFC heeft deelgenomen aan het Kwaliteit & Performance Programma en draagt de status Regionale Jeugdopleiding. Vv Wilhelmus is de toepasselijke naam van de amateurvereniging waar Nathan Ake zijn eerste wedstrijden heeft gespeeld. Via ADO Den Haag en Feyenoord ging hij naar Chelsea, waar hij zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Micky van de Ven is begonnen bij WSV ’30 uit Wormer. In 2013 maakte hij de overstap naar FC Volendam. Naar eigen zeggen viel hij daar pas op toen trainer Wim Jonk hem zag spelen en dat leidde tot een transfer naar VfL Wolfsburg in 2021 en twee jaar later naar Tottenham Hotspur. De enige speler in de selectie die nooit voor een Nederlandse amateur- of profclub speelde, is Jeremie Frimpong. Hij woonde tot zijn zevende in de Bijlmer en werd na een emigratie naar Engeland opgepikt door Manchester City en maakt momenteel furore bij Bayer Leverkusen. Leuk feitje: Frimpong is de snelste speler van de Bundesliga.

De middenvelders

Ryan Gravenberch begon bij de Amsterdamse voetbalclub AVV Zeeburgia en maakte al vroeg de overstap naar Ajax waar hij daarna ook debuteerde. Via Bayern München speelt hij nu bij Liverpool in Engeland. Jerdy Schouten begon bij zijn vereniging vv Spijkenisse en vervolgens doorliep hij de jeugdopleiding van ADO Den Haag, maar brak daar niet door. Via Telstar en Excelsior maakte hij een transfer naar FC Bologna en later PSV. Zijn PSV-collega Joey Veerman begon bij de voetbalvereniging uit zijn eigen dorp, RKAV Volendam voordat hij in de jeugdopleiding van FC Volendam stroomde. Via sc Heerenveen maakte hij de transfer naar PSV. AC Milan middenvelder Tijjani Reijnders heeft misschien wel de meest opmerkelijke route naar het EK 2024 doorlopen. Hij begon bij vv WVF in Zwolle en werd opgepikt door PEC Zwolle en vervolgens FC Twente/Heracles Academie. Nadat hij daar uitstroomde speelde hij bij de Zwolse amateurvereniging CSV ’28 waar zijn vader hoofdtrainer was voordat hij weer bij PEC Zwolle terechtkwam. Via AZ, en een verhuur naar RKC Waalwijk, maakte hij de transfer naar AC Milan. Xavi Simons bewandelde de andere weg dan veel andere spelers. Hij groeide op in Spanje waar hij speelde voor amateurclub Thader Rojales. Al vrij jong maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van FC Barcelona. In 2019 verruilde hij Barcelona voor PSG, waar hij na 2 jaar vertrok om voor het eerst voor een Nederlandse club te spelen: PSV. Momenteel speelt hij bij RB Leipzig. Routiner Georginio Wijnaldum begon bij Sparta Rotterdam. Via Feyenoord bracht zijn carriere hem langs PSV, Newcastle United, Liverpool Paris Saint Germain, AS Roma en Al-Ettifaq. Ian Maatsen begon bij het Vlaardingse SV CWO voordat hij de overstap maakte naar de jeugdopleiding van Feyenoord waar hij als 13-jarige uitstroomde en bij Sparta Rotterdam terechtkwam. Via PSV, Chelsea, Charlton Athletic, Coventry City en Burnley kwam de 22-jarige Maatsen in januari 2024 bij Borussia Dortmund terecht. Net als Virgil van Dijk liep de route van, de nu geblesseerde, Frenkie de Jong via de jeugdopleiding van Willem II/RKC voordat hij de overstap maakte naar Ajax. Daarvoor speelde Frenkie de Jong in de jeugd van ASV Arkel. Toen de, nu geblesseerde, Teun Koopmeiners begon met voetballen in Castricum schreef hij zich in bij de plaatselijke amateurvereniging Vitesse ’22. Vanuit daar is hij gescout voor de jeugdopleiding van AZ Daarvoor had Ajax hem ook al gescout, maar lieten zijn ouders hem nog niet naar een jeugdopleiding gaan op die leeftijd.

De aanvallers

Voordat reserve-aanvoerder Memphis Depay bij FC Barcelona terecht kwam speelde hij voor Manchester United en PSV. De club uit Eindhoven heeft Depay in de jeugdopleiding overgenomen van Sparta Rotterdam. Depay begon met voetballen bij vv Moordrecht. Vv Succes is de eerste vereniging van Donyell Malen. Hij maakte vervolgens de overstap naar HVV Hollandia en Ajax. Via Arsenal kwam bij PSV en Borussia Dortmund terecht. Net als Denzel Dumfries en Steven Berghuis is ook Wout Weghorst tot laat in zijn jeugd actief geweest bij amateurverenigingen. Weghorst begon bij RKSV NEO in Borne en maakte vanaf daar de overstap naar DETO in Vriezenveen. Bij Willem II stroomde Weghorst in bij het beloften-elftal. Uiteindelijk maakte hij een overstap naar FC Emmen en maakt zijn debuut in de eerste divisie. Cody Gakpo is begonnen met voetballen bij EVV Eindhoven voordat hij instroomde in de jeugdopleiding van PSV. Steven Bergwijn begon met voetballen bij ASC Waterwijk. Vandaaruit werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax, die hij in 2011 verruilde voor die van PSV. Brian Brobbey begon, net als Daley Blind, bij AFC in Amsterdam, voordat hij de overstap naar Ajax maakte. Via een jaar RB Leipzig is de spits weer actief bij Ajax. De als laatst toegevoegde Joshua Zirkzee begon bij vv Hekelen om vervolgens via Spartaan ’20 in de jeugdopleiding van ADO Den Haag te komen. Via Feyenoord maakte hij zijn debuut bij Bayern München.

De staf 

Bondscoach Ronald Koeman begon zijn voetbalcarrière in het hoge noorden bij de Groningse verenigingen vv Helpman en GRC Groningen. Daarna speelde hij bij FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord. Ook assistent-trainer Erwin Koeman begon bij dezelfde vereniging als zijn jongere broer. Dwight Lodeweges begon bij vv de Kievieten en daarna VVOP Voorthuizen. Daarna startte hij zijn professionele carrière. Assistent-trainer Michael Reiziger maakte van Sint-Martinus de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Keeperstrainer Patrick Lodewijks begon met voetballen bij WVVZ in Eindhoven. Keeperstrainer Khalid Benlahsen begon bij SC Everstein en na een periode in het betaald voetbal speelde hij nog bij GVVV, SDC Putten en sv Spakenburg.

Wat valt op?

Het valt op dat veel spelers van het huidige Nederlands elftal zijn begonnen bij amateurverenigingen in hun eigen buurt en verschillende routes hebben genomen naar het WK. De routes van bijvoorbeeld Daley Blind, Mark Flekken, Jeremie Frimpong, Wout Weghorst, Xavi Simons en Tijjani Reinders zijn allen zeer verschillend. Meerdere verenigingen waar Oranje-spelers zijn gestart of hebben gespeeld zijn deelnemers aan het Kwaliteit & Performance Programma van KNVB en NMC Bright. Dit zijn AFC, AVV Zeeburgia, vv Spirit, vv Spijkenisse, vv WVF, ASC Waterwijk, DETO Vriezenveen, BVV Barendrecht, Spartaan ’20 en RKAV Volendam.

  • Opvallend is dat Bart Verbruggen, Micky van de Ven, Nathan Ake, Jeremie Frimpong, Ian Maatsen, Joshua Zirkzee en Mark Flekken nooit een minuut in de Nederlandse Eredivisie hebben gespeeld;
  • Dat de route niet altijd via direct via de Eredivisie loopt bewijzen deze spelers. Matthijs de Ligt, Steven Bergwijn, Cody Gakpo, Brian Brobbey, Wout Weghorst, Ryan Gravenberch, Jerdy Scouten, Micky van de Ven, Denzel Dumfries, Joey Veerman, Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners, Daley Blind en Georginio Wijnaldum hebben allemaal in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld;
  • Er zijn verschillende routes om Oranje te halen, zowel de vroeg ingestroomde spelers in BVO-opleidingen als laatbloeiers zoals Denzel Dumfries en Wout Weghorst kunnen dus Oranje halen;
  • Ook opvallend zijn de routes van Virgil van Dijk, Jerdy Schouten en Tijjani Reinders. Zij allen braken niet door bij de club waar ze werden opgeleid en hadden een stap naar een andere club nodig om door te kunnen breken. Spelers als Joey Veerman, Mark Flekken en Bart Verbruggen vielen tot latere leeftijd niet op bij topclubs en nationale teams;
  • Wil je meer weten over de routes van talent naar grote toernooien? Docent Sebastiaan Platvoet van Talentherkenning in Sport onderzocht samen met collega’s alle spelers tijdens het WK in 2022.
  • Wil je meer horen over het unieke Nederlandse voetballandschap? Luister dan deze Cor Potcast terug met Sjoerd Mossou

Dit overzicht laat zien hoe belangrijk het Nederlandse amateurlandschap is voor het ontwikkelen van topspelers op een EK. Ook laat het zien dat de routes van spelers enorm kunnen verschillen. We zien zowel vroege selectie als latere instroom. Wil je meer weten over de verschillende routes voor talent en talentherkenning? Kijk dan op www.talentherkenninginsport.nl.