Good Practice PVCV: cultuur bewaken bij groeiende ledenaantallen
PVCV heeft tijdens de certificering van het Kwaliteit & Performance programma in het seizoen 2023-2024 de status van Regionale Jeugdopleiding behaald. Daarbij hebben ze een Good Practice verdiend, dankzij hun inzet om het verenigingsgevoel te stimuleren en evenementen te organiseren die hun leden samenbrengen.
De Utrechtse vereniging heeft de afgelopen jaren een sterke groei doorgemaakt. PVCV telt momenteel bijna 2000 leden, terwijl dat aantal enkele jaren geleden nog beduidend lager was. Voornaamste reden hiervoor is de nieuwbouw in de Utrechtse wijk Vleuten. Ieder jaar melden zich nieuwe leden aan, maar de vereniging is genoodzaakt om ook een wachtlijst te hanteren. Bij zo’n snelle groei is het essentieel om de cultuur en het verenigingsgevoel te behouden, iets waarin PVCV succesvol is gebleken. Hiermee dient de club als een voorbeeld voor andere snelgroeiende verenigingen.
Het onderscheidende element van de Good Practice
PVCV heeft een beleidsplan ontwikkeld dat gericht is op het bewaken van het verenigings- en dorpsgevoel. Onderdeel hiervan is het organiseren van diverse activiteiten en evenementen, zoals de PVCV Voetbaldagen, voetbalkampen en verschillende andere voetbalgerelateerde evenementen. Om dit alles in goede banen te leiden, heeft de vereniging een evenementmanager aangesteld, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van deze jaarlijkse hoogtepunten.
Een bijkomend voordeel van deze evenementen is dat de inkomsten ervan hebben bijgedragen aan het terug in eigen beheer nemen van de kantine. Hierdoor genereert de vereniging extra inkomsten, wat bijdraagt aan een gezonde financiële situatie. Dit stelt PVCV in staat om trainers beter op te leiden en (semi)professionals aan te stellen in het technisch management. Op die manier geeft de Good Practice de jeugdopleiding ook een voetbalinhoudelijke impuls.
Wat is een Good Practice?
Een Good Practice is een project binnen het Kwaliteit & Performance Programma dat zich richt op een specifiek thema waarin een club uitblinkt. Het doel van een Good Practice is het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdopleiding en het opleiden van meer jeugdspelers. Om een Good Practice te verdienen, moet het project onderscheidend zijn, aantoonbare resultaten hebben behaald in de afgelopen jaren, en verankerd zijn in het (jeugd)beleid van de club. Iedere vereniging die deelneemt aan het Kwaliteit & Performance Programma en het Programma Voetbalontwikkeling kan in aanmerking komen voor een Good Practice.
Voor meer Good Practices, lees hier verder!