Het Kwaliteit & Performance Programma viert 10-jarig jubileum!
NMC Bright en de KNVB vieren dit seizoen het tienjarig jubileum van het Kwaliteit & Performance Programma. Sinds 2014 werkt het bedrijf nauw samen met de voetbalbond om jeugdopleidingen continu te verbeteren aan de hand van het programma. Inmiddels zijn bij meer dan 170 amateurvoetbalverenigingen in Nederland de bekende audits en reviews uitgevoerd. Dit jubileum biedt een mooi moment om, samen met betrokkenen, de vraag te beantwoorden: Op welke wijze heeft 10 jaar Kwaliteit & Performance Programma bijgedragen aan het jeugdvoetbal in Nederland?
Het begin
In 2012 ontwikkelde Wouter Kuperus, oprichter van NMC Bright, in samenwerking met de KNVB een nieuw certificeringsprogramma. Na een pilotseizoen werd in 2014 het Kwaliteit & Performance Programma officieel gelanceerd. Het programma bedient de gehele voetbalpiramide van betaald voetbal tot aan lokale amateurverenigingen. In dit artikel gaan we met name verder in op het amateurvoetbal en hoe het heeft bijgedragen aan het verbeteren van hun jeugdopleidingen. Uniek aan deze methode is het ontwikkelingsgerichte certificeren: na de gebruikelijke audit volgt altijd een diepgaande review waarin de club wordt geholpen aan de slag te gaan met de specifieke ontwikkelpunten. Door middel van deze ontwikkelgerichte insteek wordt er geschakeld van vinkjes zetten naar continu verbeteren.
Teun Jacobs was vanaf 2014 als manager voetbalontwikkeling top bij de KNVB nauw betrokken bij het nieuwe Kwaliteit & Performance Programma. “Ik denk dat het programma een mooie cultuurverandering heeft bewerkstelligd. Clubs en verenigingen stonden organisatorisch al redelijk sterk, maar daar is een grote ontwikkelbehoefte aan toegevoegd.” Jacobs hield zich bezig met de audits en reviews bij betaald voetbalorganisaties. Daarin merkte hij dat het programma bijdraagt aan de relaties tussen de clubs. “Als we bijvoorbeeld langs gingen bij de jeugdopleiding van NAC, ging er een Hoofd Opleiding van PSV mee. Deze kon met een frisse blik goede feedback geven en de clubs kwamen zo met elkaar in contact. Dit versterkte de onderlinge band.” Deze methodiek van onderlinge kennisuitwisseling bij betaald voetbal is ook bij amateurverenigingen ingezet. Ook is er ingezet op kennisuitwisseling tussen BVO’s en amateurverenigingen via nieuwe of bestaande samenwerkingsverbanden.
Doorontwikkeling van visie
Het programma groeide ook snel in populariteit onder ambitieuze amateurverenigingen. Donovan van Dam, toenmalig hoofd opleiding van AFC, herinnert zich goed hoe de samenwerking met NMC Bright en de KNVB begon: “In 2014 deden we voor het eerst mee. Het was toen noodzakelijk om een status Regionale Jeugdopleiding te dragen als je als club op een bepaald niveau wilde spelen. De samenwerking beviel ons goed, en sindsdien hebben we nog twee keer meegedaan. Het is een uitstekende manier om je vereniging professioneel en objectief te beoordelen.”
Van Dam benoemt twee concrete voordelen van de samenwerking: “We hadden onze speelwijze en spelprincipes al op papier staan, maar NMC Bright en de KNVB hielpen ons deze verder te verfijnen per leeftijdscategorie. We weten nu precies wat we kunnen en mogen verwachten van spelers in de O9-, O14- en O21-categorieën. Ook is de methodiek voor spelersontwikkeling verbeterd.” Daarnaast ziet Van Dam grote winst buiten het veld: “In samenwerking met NMC Bright hebben we een vertrouwenscommissie opgericht om een veilig verenigingsklimaat te waarborgen. Hoewel ik zelf geen deel uitmaak van de commissie, hoor ik dat er op een goede manier gebruik van wordt gemaakt. Het is goed dat AFC niet alleen focust op voetbal, maar ook buiten het veld verantwoordelijkheid neemt.”
Continuiteit van verenigingsbeleid
Ook Jesse de Boer, voormalig Hoofd Opleiding van USV Hercules, kijkt positief terug op het programma: “Hercules gelooft sterk in de intensieve begeleiding van trainers en spelers, waardoor we weinig vastgelegd hadden. Mede dankzij de samenwerking met NMC Bright en de KNVB hebben we ons beleidsplan en onze speelwijze concreter opgesteld. Dit is van belang voor de continuïteit van ons verenigingsbeleid. Daarnaast heeft het programma ons geholpen om onze plannen gericht op individuele ontwikkeling scherper te stellen. We willen high potentials van de oudere leeftijdscategorieën extra fysieke, tactische en mentale begeleiding bieden op hun weg naar het eerste elftal.”
Spiegelmoment voor ontwikkeling
ONS Sneek ging in 2016 voor het eerst in zee met het programma. Bestuurslid Douwe Jan van der Wal aan het woord: “Wij wilden onze jeugdopleiding verder ontwikkelen en de verbeteringen die we moesten doorvoeren om een lokale status te halen waren daar een mooi middel voor. Je krijgt een spiegel voorgehouden en dat heeft ons erg geholpen.“ Na het behalen van de status Lokale Jeugdopleiding hebben we een driejarenplan opgesteld, gericht op visieontwikkeling, een fysieke ontwikkellijn neergezet, beleid voor videoanalyse ontwikkeld en een intern opleidingsprogramma voor trainers gestart. Dit heeft ons een status Regionale Jeugdopleiding opgeleverd, maar bovenal is onze jeugdopleiding enorm ontwikkeld. We zijn nu aantrekkelijk voor spelers en trainers uit de regio. Ik raad iedere ambitieuze club aan om deel te nemen aan het Kwaliteit & Performance programma, mits ze de juiste mensen hebben om het uit te voeren.”
Van ideeën naar concrete plannen
Waar grotere verenigingen als USV Hercules, AFC en ONS Sneek al op een hoog niveau opereerden, zijn er ook kleinere verenigingen die van het programma profiteerden, zoals vv Spirit. In gesprek met Bas Jonker, jeugdcoördinator en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal. “Wij organiseerden in voetbalvrije weken altijd voetbalclinics. Hier kwamen veel meiden op af. Ons vrouwelijk ledenaantal groeide. Wij wilden daarom graag het meiden- en vrouwenvoetbal van vv Spirit ontwikkelen. Hiervoor is natuurlijk budget nodig, maar ook faciliteiten en menskracht. Om de juiste richting in te slaan, hebben we de hulp van NMC Bright en de KNVB ingeroepen. Zij hebben ons ondersteund bij het opstellen van een beleidsplan voor het vrouwenvoetbal. Toen we begonnen hadden we ongeveer 15 meiden binnen onze vereniging, die vooral bij de jongens voetbalden. Inmiddels hebben we 230 meiden in 15 verschillende teams, die veelal spelen op een goed niveau. Je hebt als HO of TC-lid vaak ambitieuze ideeën. Het K&P programma helpt je om deze ideeën om te zetten in concrete plannen. Het bestuur van je vereniging krijgt hierdoor beter inzicht in hun investeringen en is daardoor sneller geneigd actie te ondernemen.
KNVB over het K&P Programma
Jorg van der Breggen heeft als Manager Voetbalontwikkeling Breed veel met het programma gewerkt. “De KNVB zet certificeringen, via het Kwaliteit & Performance Programma, al 10 jaar in voor het borgen van kwaliteit en (door)ontwikkeling van ambitieuze verenigingen middels (dynamische) kwaliteitsnormen waar de KNVB achterstaat. Voor de vereniging is het een stimulans voor ontwikkeling, biedt het kansen voor marketing en geeft het nieuwe inzichten vanuit het land. Het past binnen de strategische pijler van de KNVB om verenigingen toekomstbestendig te maken. Het K&P Programma draagt daarnaast bij aan de binding en relatie tussen ons als bonden vooruitstrevende verenigingen. Door een intensief en ontwikkelgericht programma en met kennis/visie vanuit KNVB en kennisdeling tussen verengingen onderling helpen we verenigingen continu verder. Een bond dichtbij en aanspreekbaar in plaats van op afstand.”
NMC Bright over het K&P Programma
Wat heeft 10 jaar K&P nu opgeleverd voor het Nederlandse jeugdvoetbal? Harm Zeinstra, Teamlead Topsport & Talent bij NMC Bright, reflecteert: “Ik geloof dat het K&P Programma heeft bijgedragen op verschillende vlakken door verenigingen te ondersteunen in hun ontwikkelbehoefte. Hiervoor hebben we samen met de KNVB dynamische kwaliteitsnormen gehanteerd waardoor verenigingen zich steeds verder ontwikkelen. Daarnaast heeft het bijgedragen aan de relatie tussen bond en verenigingen en tussen verenigingen onderling. Met dit intensieve ontwikkelgerichte certificeringsprogramma kunnen we echt de diepte ingaan en aanzetten tot duurzame verbeteringen. De verenigingen waarderen onze samenwerking al 10 jaar lang met een 8.5, wat aangeeft dat ze zeer tevreden zijn.”
Wouter Kuperus voegt daaraan toe: “Het programma draagt bij aan hoe wij ons in het mondiale voetbal onderscheiden: door van elkaar te leren, discussies aan te gaan, eisen te stellen en kritische vragen te stellen blijf je als voetballand innovatief en vooruitstrevend. Als we dat op alle niveaus blijven doen, van lokale amateurvereniging tot de top van de BVO’s blijven we continu verbeteren met elkaar.
Het tienjarig jubileum markeert dus zeker geen eindpunt. Voor veel amateurverenigingen blijft het Kwaliteit & Performance-programma een effectieve manier om hun jeugdopleidingen door te lichten en duurzaam te verbeteren.
Jesse de Boer concludeert: “Voor iedere ambitieuze vereniging met mensen die er tijd en energie in kunnen steken, is het waardevol om samen te werken met NMC Bright en de KNVB. Ze komen je niet vertellen hoe je alles moet doen, maar helpen je juist om je eigen visie verder te ontwikkelen.”
Wil je meer weten over het Kwaliteit & Performance programma en welke verenigingen hebben deelgenomen? Lees hier verder!