De kracht van zelfevaluatie (2/2)
In ons vorige artikel bespraken we het belang van zelfevaluatie voor sportverenigingen en introduceerden we de vrijblijvende quickscan. Deze tool is speciaal ontwikkeld voor voetbalclubs die zich snel en vrijblijvend willen evalueren op thema’s zoals speelwijze, kaderbeleid en pedagogisch voetbalklimaat. In dit vervolgartikel gaan we dieper in op de tweede, uitgebreidere vorm van zelfevaluatie: de zelfevaluatie die onderdeel is van het Programma Voetbalontwikkeling.
Programma Voetbalontwikkeling
Voordat we ingaan op de zelfevaluatie, is het goed om eerst het Programma Voetbalontwikkeling van de KNVB en NMC Bright toe te lichten. Dit programma biedt ondersteuning aan verenigingen die hun jeugdopleiding willen verbeteren. Verenigingen kunnen zelf kiezen welk thema ze willen aanpakken, bijvoorbeeld het ontwikkelen van een speelwijze of het begeleiden van trainers. Gedurende dit proces krijgt de vereniging gespecialiseerde begeleiding, terwijl zij zelf de regie behoudt over het eindresultaat. Het doel van het programma is om verenigingen op een duurzame manier te ontwikkelen.
De zelfevaluatie
De zelfevaluatie is een diepgaandere evaluatie dan de quickscan en wordt gebruikt binnen het Programma Voetbalontwikkeling. Het is een uitgebreid proces waarbij de vereniging een evaluatie uitvoert onder verschillende betrokken doelgroepen, zoals spelers, ouders, trainers en bestuursleden. Regelmatig worden er 300-500 respondenten betrokken en dit geeft dus een breed en compleet beeld van hoe de jeugdopleiding volgens de stakeholders presteert. De resultaten van de zelfevaluatie bieden waardevolle inzichten in wat goed gaat binnen de vereniging en waar verbeteringen mogelijk zijn.
Hoe werkt de zelfevaluatie?
De zelfevaluatie begint met het uitzetten van de evaluatie onder de verschillende betrokkenen. Deze groepen leveren input op basis van hun ervaringen en waarnemingen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vragen over het niveau van trainingen, de communicatie tussen trainers en ouders, of de begeleiding van trainers. Het resultaat is een gedetailleerd rapport dat de sterke punten en verbeterkansen van de jeugdopleiding weergeeft.
Resultaten van de zelfevaluatie
In onderstaand schema zijn de gemiddelde waarderingscijfers weergegeven van de grootste thema’s. Deze cijfers zijn gebaseerd op meer dan 50 deelnemende verenigingen in Nederland.
Landelijke rapportcijfers vanuit de Zelfevaluatie
Naast dat tijdens de zelfevaluatie op specifieke thema’s waarderingen en ervaringen worden uitgevraagd, wordt ook een algemeen tevredenheidscijfer uitgevraagd bij alle betrokkenen.
Landelijke gemiddelde beoordeling vanuit de zelfevaluatie
Conclusie
Of je nu kiest voor de vrijblijvende quickscan of de diepgaandere zelfevaluatie binnen het Programma Voetbalontwikkeling, zelfevaluatie biedt waardevolle inzichten om de jeugdopleiding van je vereniging naar een hoger niveau te tillen. Wil je weten waar jouw vereniging staat en waar je kunt verbeteren? Meld je dan aan voor het Programma Voetbalontwikkeling en ontdek de kracht van zelfevaluatie voor jouw vereniging.